Dr. Răzvan Ionuț Dragomir (SANADOR) a vorbit la DC News TV despre sănătatea genunchiului la tineri.

Meniscul nu se regenerează

„Dacă este afectat puternic meniscul, acesta va fi eliminat?”, a întrebat Val Vâlcu.

„Din păcate, o leziune mare a meniscului presupune îndepărtarea unei bucăți mai mari a țesutului meniscal. Meniscul este un țesut care nu se regenerează. Pe el îl pierdem atunci când meniscul se rupe. Cu cât pierdem mai puțin, cu atât e mai bine din punct de vedere funcțional.

Biomecanica genunchiului nu se schimbă radical dacă zonele rezecate sunt mici. Aici e important să te prezinți repede la medic, ca acea leziune să fie de mici dimensiuni. Tolerând o durere recurentă înseamnă că acolo e ceva, ruptura se poate mări, devine mai complexă și vom fi obligați să excizăm o parte mai mare”, a explicat dr. Răzvan Ionuț Dragomir.

Nu se poate înlocui eficient

„Excizând o parte mai mare, nu avem teoretic cu ce o înlocui. Cel mai recent facem excizii ale bucăților rupte. Există și tratamente de înlocuire ale meniscului, doar că rezultatele lor sunt foarte controversate. Există și un menisc artificial, dar este de fapt un țesut artificial pe care îl implantăm în locul meniscului cu scopul de a forma acolo un amortizor de șocuri care să funcționeze și să nu creeze abraziune pe cartilaj”, a adăugat el.

Ce se face în cazul unei persoane tinere cu ruptură de menisc

„Cel mai eficient la o persoană tânără, potrivit studiilor, este transplantul de menisc. Este o intervenție complicată din punct de vedere al organizării, iar cicatrizarea acestui menisc transplantat este dependentă de vascularizați țesuturilor.

Revenind la viabilitatea lor, un astfel de țesut este neviabil, îl implantăm într-o zonă în care vascularizația este precară și sperăm să se cicatrizeze. Avem șanse, dar sunt minime. Astfel, importante sunt prevenția, tratamentul chirurgical când leziunea este mică, când reparația este simplă și în acest fel ne păstrăm țesutul nostru meniscal”, a conchis medicul.