Plagiatul, în multiplele sale forme, este prezent în cele mai multe dintre școlile și universitățile din România. Lucrul acesta nu este ignorat nici de mass-media, dat fiind faptul că plagierea doctoratelor este un subiect popular de presă.

Chiar și așa, doar o profundă schimbare de mentalitate va putea duce la stârpirea fenomenului lipsit de integritate, conchid prof. univ. dr. Sorin Ivan, moderatorul emisiunii DC Edu de la DC News Tv, și prof. univ. dr. Liviu Papadima.

De la elevi până la doctoranzi se folosește metoda Copy+Paste pentru teme

„Principalele probleme de etică din educație –  încerc să le sintetizez –  privesc această procedură absolut condamnabilă a plagiatului, a copierii, că ea comportă o întreagă diversitate de abordări. Coborând de la nivelul doctoratului, unde se întâmplă tragedii cu privire la plagiat și cumpărat de teze, la lumea studenților și a elevilor, ei bine preluarea cu copy+paste de pe internet și din toate sursele posibile este și rămâne o practică uzuală, curentă.

Dacă adăugăm acum și ChatGPT și inteligența artificială, aria posibilităților crește exponențial. Ce e de făcut? Demersurile dvs. au avut urmările scontate? S-a întâmplat ceva?”, a transmis moderatorul emisiunii.

Care este soluția și de ce ar dura foarte mult timp

„Nu poate fi făcut nimic eficient pe termen scurt, o spun foarte apăsat. E vorba de modificare de atitudine, modificare de comportamente. Sunt lucruri cu nivelul cel mai mare de inerție în viața oamenilor și organizațiilor. Se modifică foarte încet, doar prin încăpățânare, consecvență și măsuri adecvate”, a răspuns prof. Papadima.

„Până la urmă este nevoie de o schimbare de mentalitate, de aceea încercăm să-i educăm pe studenți introducându-le cursuri în planurile de învățământ. Există la licență Etică, Deontologie. Există la masterat un curs obligatoriu introdus de un fost ministru numit Integritate Academică”, a mai adăugat prof. Sorin Ivan.