Într-un interviu acordat recent DC News, Roxana Petcu, inspector șef la Inspecția Judiciară, a dezvăluit esența și rolul vital al acestei instituții în asigurarea integrității și eficienței sistemului judiciar. Cu accent pe două mari componente, Inspecția Judiciară acționează atât într-un mod preventiv, prin identificarea vulnerabilităților și sugestia de măsuri de remediere, cât și în domeniul cercetării disciplinare, asigurându-se că standardele profesionale sunt respectate și că acțiunea disciplinară este aplicată în mod corect și echitabil.

“Ce înseamnă inspecția judiciară?” a întrebat moderatoarea Laura Duță.

“Inspecția judiciară se ocupă, exact cum ați spus și dvs. cu verificarea activității magistraților, în sensul și în scopul mai ales de a asigura calitatea justiției ca serviciu public. Suntem o instituție distinctă de Consiliul Superior al Magistraturii, chiar dacă funcționăm în cadrul acestuia. Ne bucurăm de un grad înalt de autonomie, tocmai pentru asigurarea unei modalități independente de efectuare a verificărilor și a unui grad înalt de obiectivitate. Inspecția judiciară acționează în principal pe două mari componente, pe două mari laturi, să-i spunem așa, o latură preventivă, care e reprezentată de controalele pe care le facem la instituțiile din justiție, adică la instanțe și la parchete. Și acolo ne referim la acest rol preventiv, pentru că realizare acestor controale identificăm eventuale vulnerabilități și încercăm să sugerăm să propunem Consiliului Superior al Magistraturii măsuri pentru remediere.” a explicat Roxana Petcu.

“Pe de altă parte, pe cea de-a 2-a latură principală a activității noastre, Inspecția Judiciară este instituția care are ca atribuție realizarea cercetării disciplinare a judecătorilor și procurorilor și, în urma acestei cercetări disciplinare, în măsura în care faptele sesizate se confirmă, se exercită acțiunea disciplinară împotriva judecătorului sau procurorului. Această acțiune se trimite Consiliului Superior al Magistraturii, fie secției de judecători, fie secției de procurori. În materie disciplinară, secțiile stabilesc, după caz, dacă acțiunea se admite. Aplică o sancțiune și împotriva acestei hotărâri. Mai departe, judecătorul, respectiv procurorul au cale de atac la completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.” a mai adăugat aceasta.