Cu un rol vital în organismul uman, ficatul este adesea descris ca un adevărat laborator, îndeplinind peste 500 de funcții esențiale. Într-un interviu acordat de Dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurg la Spitalul Clinic Sanador, acesta subliniază importanța acestui organ în filtrarea toxinelor, procesarea substanțelor provenite din alimentație sau metabolismul altor organe, și implicarea sa în metabolismul glucidelor, proteinelor și grăsimilor. Ficatul nu doar reflectă starea de sănătate a individului, ci și stilul de viață și obiceiurile alimentare ale acestuia.
“Aș începe prin a spune câteva cuvinte despre ficat și despre rolul său în organism și aș spune că este un organ de o importanță vitală, un adevărat laborator al organismului, responsabil pentru peste 500 de funcții. Și dintre acestea aș enumera funcția de veritabil filtru al toxinelor pe care apoi le excretă prin intermediul rinichilor. Un adevărat procesator al substanțelor din tractul gastrointestinal, provenite din alimentație sau din metabolismul unor organe din cavitatea abdominală, cum este pancreasul sau cum este splina, substanțe pe care apoi le trimite în circulație, fiind necesare activității celorlalte organe. Un adevărat creier, un rezervor care știe să facă rezerve când aceste substanțe sunt în surplus și pe care le trimite spre circulație atunci când este nevoie de ele. Intervine foarte mult în metabolismul glucidelor, proteinelor și grăsimilor, altfel spus, este în inter-conexiune cu toate organele organismulu, astfel încât o injurie serioasă a ficatului poate să ducă și la disfuncții ale altor organe. Ficatul oglindește astfel starea de sănătate a fiecăruia dintre noi. Mai mult, oglindește un stil de viață și poate chiar obiceiuri alimentare.” A explicat Dr. Dragoș Romanescu.