Într-o lume în care timpul pare să fie măsura tuturor lucrurilor, medicul pediatru specialist și consultant în lactație, Ilinca Tranulis, ne reamintește că în cazul alăptării, minutele nu sunt mereu relevante. Într-un interviu pentru emisiunea “Părinți Prezenți”, Ilinca Tranulis subliniază că esențial este să observăm efectul alăptării asupra bebelușului, nu cât timp petrece acesta la sân. Cu o abordare empatică și informativă, medicul explică importanța înțelegerii semnelor de alăptare corectă și frecventă, evidențiind că un nou-născut ar trebui să fie hrănit de cel puțin opt ori într-un interval de 24 de ore.

“Și cum calculăm dna. dr. cât a mâncat bebelușul? Pentru că eu ziceam că a stat 10min, a stat o oră jumate și prietenele mele la fel. Așa calculăm în minute sau?” a întrebat Loredana Iriciuc.

“Nu ne ajută minutele. Din păcate, noi trebuie să vedem efectul. De aia e greu la început, pentru că mamele ar vrea să știe a mâncat atâția mililitri. Nu avem sânii gradați ca să putem spune asta și timpul nu ne ajută absolut deloc. Ce e important să vedem că un nou-născut, un sugar mic, de obicei ei trebuie să mănânce de cel puțin 8 ori în 24h, deci trebuie să mănânce des. Nu există un număr prea mare de alăptări. Poate să sugă și după jumătate de oră, și după o oră și după o oră și jumătate, cel mai probabil mai mult de 3h nu o să facă pauze un copil alăptat, iar când suge e extrem de important ca primele minute să auzim înghițituri dese. Copilul poate să stea o oră și jumătate la sân și să nu înghită. Aia nu-i ok, de aia zic că nu ne ajută cât a stat la sân. Eu trebuie să urmăresc că la începutul subtului, când fluxul de lapte este mai mare, aud gâl, gâl, gâl, copilul înghite constant, regulat, frecvent.” a explicat Ilinca Tranulis.