Într-un interviu recent acordat emisiunii “Nod în Papură” de pe DC News, sociologul Alfred Bulai aduce în discuție o perspectivă provocatoare asupra sistemului judiciar din România. El subliniază o tendință tipic românească, unde cei ce își finalizează studiile în domeniul dreptului și intră în procuratură sau judecătorie se pensionează prematur, adesea înainte de a-și începe cu adevărat activitatea. Bulai subliniază contrastul cu alte societăți, unde procesul de învățare și acumularea de experiență sunt considerate cruciale pentru cei care decid asupra vieților oamenilor.

“Dacă aș face acum dreptul, să spunem, ar mai dura 3 ani, nu știu, câțiva ani pentru a putea ajunge judecător, nu? Am înțeles că e criză de judecător. Deci bănuiesc că aș putea. Cum fac să ies la pensie la 48 de ani?”  a întrebat Val Vâlcu.

“La tine s-a terminat trenul, că practic ești deja pensionat pentru ei. Deci dacă mai faci 3 ani de facultate, bine la o particulară ceva, poate că merge și în câteva săptămâni, dar în principiu, s-a terminat.” a răspuns Alfred Bulai.

“Deci nu putem da timpul înapoi. Nu pot ieși la pensie la 48 de ani, orice aș face…” a subliniat Val Vâlcu.

“Nu prea mai ai ce să faci. Asta este. Deci îți dai seama că s-a terminat. Dar și ca procuror e același lucru, pentru că e o chestiune așa, tipic românească, asta în care ăștia care termină dreptul și intră în zona procuratură, în judecătorie se pensionează înainte de a începe de adevăratelea activitatea, pentru că ajungi la o anumită performanță pe la 40 de ani. De obicei în orice domeniu ei se pensionează și devin avocați. Adică e o chestie foarte drăguță, e pe de-a-ndoaselea, decât în alte societăți unde de obicei intri în avocatură, înveți meserie și după aia ajungi și judecător. Da, uită-te la filmele americane, vezi numai oameni în vârstă, pentru că, logic, judecătorul trebuie să aibă foarte mare experiență. Cum să aibă experiență o domnișoară sau un băiețel de 20 și ceva de ani care hotărăște viața oamenilor. Adică ai nevoie de experiență multă, la noi nu e nevoie se pare, deci…” a explicat sociologul Alfred Bulai.