Într-un interviu captivant acordat emisiunii „Părinți Prezenți” de la DC News, scriitorul de cărți pentru copii, Alec Blenche, dezvăluie esența misiunii sale literare. Autorul recunoscut pentru poveștile educative destinate celor mici evidențiază importanța educației caracterului în fața celei academice. De la rădăcinile latine ale cuvântului „virtute” și până la definirea acestora drept „puteri interioare”. Acesta oferă o viziune captivantă asupra modului în care virtuțile devin instrumente puternice în formarea personalității copiilor și a perspectivelor părinților și educatorilor în acest proces educativ complex.
“Pentru că ai zis că trebuie să te învețe ceva, în poveștile tale, pe care, apropo, le știu pe toate. Copilul meu are 6 ani și a crescut cu poveștile tale. Ai pus în prim plan educația caracterului. Susții mereu în aparițiile publice că trebuie pusă educația caracterului înaintea educației academice. Ai umplut un gol în literatura românească pentru copii și ai vorbit pe înțelesul micuților despre virtuți. Dar ce sunt aceste virtuți de fapt?” a întrebat Loredana Iriciuc.
“Einstein a spus că dacă nu știi să explici ceva într-un mod simplu, înseamnă că habar n-ai despre ce vorbești și a plecat de la ideea asta. Am plecat de la ideea de a explica copiilor despre virtuți pe un limbaj pe care ei să poată să-l înțeleagă. Și le-am spus, le-am transmis prin poveștile mele că virtuțele sunt niște puteri interioare. Defapt, cuvântul virtute vine din latinescu virtus, virtus în latină înseamnă putere. Și în momentul în care copiii, dar și noi ca adulți, înțelegem că o virtute este o putere, atunci perspectiva se schimbă și îți dai seama că a fi răbdător, a fi iubitor, a fi generos, a fi recunoscător, a fi bun e o putere, nu e o slăbiciune, e o putere extraordinară. E mult mai ușor să fii rău, însă trebuie să fii puternic ca să poți să fii bun, mai ales în lumea în care trăim. Când copiii înțeleg lucrurile acestea, se schimbă perspectiva cum am zis, se schimbă paradigma și e mult mai ușor pentru noi, părinții și educatorii, să creștem copii frumoși. Pentru că asta e misiunea noastră de părinți, de educatori, profesori. Oricine este implicat într-un fel în educația copiilor, știe că misiunea lui este de a dăruii lumii un alt copil frumos.” a răspuns Alec Blenche.