Într-un interviu recent acordat de către prof. dr. Dan Gheonea, specialist în domeniul medical, s-a evidențiat impactul semnificativ al hepatitei delta în regiunea Olteniei. Profesorul subliniază schimbările majore în abordarea acestei afecțiuni, de la lipsa opțiunilor terapeutice la disponibilitatea tratamentelor inovatoare, comparând evoluția cu cea a hepatitei C. Cu o perspectivă optimistă, el vorbește despre posibilitatea vindecării pacienților în proporție de 99%, afirmând că suntem într-un stadiu incipient al managementului terapeutic corect pentru hepatita delta. Totodată, prof. dr. Dan Gheonea subliniază importanța cercetării și a dezvoltării de noi medicamente, evidențiind revoluția în terapia antivirală și necesitatea unei constante actualizări a cunoștințelor în domeniul medical.
“Domnule lector, cum apreciați impactul hepatitei delta în regiunea Olteniei?” a întrebat Val Vâlcu.
“Până în acest moment, din păcate, când ne uitam în ochii pacienților cu hepatită delta, eram puși în situația să le spunem că nu putem face nimic pentru ei. Acum avem tratamente, avem tratamente inovatoare. Ajungem cumva în faza în care suntem în ceea ce înseamnă hepatita C, pentru că actual în România tratăm pacienții cu hepatita C și vindecăm, nu doar că-i tratăm, îi vindecăm în proporție de 99% și actual putem spune că suntem ca prim pas în ceea ce înseamnă management-ul corect terapeutic pentru pacienții cu hepatită delta, pentru că este cea mai agresivă formă de hepatită pe care o poate avea un un pacient. Va putea fi controlată, tot facem comparație cu celelalte hepatite și mai ales cu hepatita C și în cazul hepatitei delta va trebui să facem programe de screening la toate nivelurile, fie că vorbim de nivel centralizat, fie că vorbim de nivel descentralizat, trebuie să căutăm pacienții infectați pentru a-i și trata, pentru că foarte mulți pacienți în faza actuală nu știu că au aceste infecții.” a răspuns prof. dr. Dan Gheonea.
“Cercetarea, dezvoltarea de noi medicamente, de rezultate spectaculoase. Putem vorbi de revoluții în terapia antivirală în momentul de față sunt pregătiți medicii, asimilează ei toate aceste noutăți. Practic se dublează cunoașterea științifică la fiecare 10 ani.” a adăugat Val Vâlcu.
“Da, de aceea sunt și foarte multe întâlniri. Nu cred că trece lună sau chiar de la 2 săptămâni în care noi avem tot felul de întâlniri, vorbesc de cazul meu de gastroenterologie, pe diverse subiecte. Poate pare așa că toată ziua ne întâlnim pentru ceva, dar aceste întâlniri sunt foarte utile, exact pentru a ști ceea ce este nou și a fi toată comunitatea academică, comunitatea medicală informată de ceea ce este nou în sfera medicală.” a explicat Dan Gheonea.