Într-un interviu exclusiv pentru DC News TV, Aurel Dobre, chestor al Direcției de Investigare a Criminalității Economice (DICE), a vorbit despre nivelul evaziunii fiscale în România, comparativ cu cel din celelalte state membre ale Uniunii Europene. Dobre a explicat rolul și activitatea DICE în identificarea și tragerea la răspundere a celor care comit acte de evaziune fiscală, precum și eforturile de digitalizare a operațiunilor fiscale care ar putea contribui la îmbunătățirea colectării taxelor și impozitelor.

„Din datele dvs., cum este evaziunea în România în comparație cu cea din celelalte state UE? Spunem că tot timpul suntem în urmă la colectarea taxelor și impozitelor, premierul amenința zilele acestea pe cei care fac evaziune”, a întrebat Laura Duță la DC News TV.

„Inevitabil, suntem atenți la DICE la analizele și studiile care se realizează la nivel european. Avem o reprezentare a statisticilor în ceea ce privește și România. Din punctul acesta de vedere nu putem decât să conștientizăm că avem o problemă de gestionat și să încercăm prin activitățile pe care le desfășurăm zilnic să contribuim la îmbunătățirea acestor statistici.

Sunt statistici diferite, unele spun că avem un nivel mai mare decât media. Din punctul nostru de vedere nu suntem în măsură să analizăm și să ne putem da cu părerea dacă avem un nivel mai ridicat decât media UE”, a răspuns Aurel Dobre, chestor DICE.

„Suntem instituția care se ocupă cu cercetarea infracțiunilor. Poliția nu se ocupă cu colectarea taxelor. Poliția se ocupă de identificarea și tragerea la răspundere a celor care comit acte de evaziune fiscală. E clar că lucrurile pot fi mai bine, s-au făcut în ultimii ani eforturi pentru digitalizarea operațiunilor. Suntem și noi la curent, participăm la aceste activități pentru a îmbunătăți evidența operațiunilor.

Recent am implementat o evidență a operațiunilor de transport de marfă pe teritoriul României, la nivelul ANAF, aplicația RO E Transport care a fost creată în 2022 prin OUG41/2022. Este din ce în ce mai respectată de către contribuabili. Sunt demersuri de digitalizare a caselor de marcat fiscale, se digitalizează procesul de emitere de facturi. Sunt foarte utile în activitatea de prevenire și ne vor ajuta și pe noi”, a conchis Dobre.