Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a spus că producția de carne a crescut în 2025, iar investițiile în fermele de reproducție au redus dependența de importuri.
Creștere uriașă la producția de carne! Vezi cât a economisit România
"În anul 2025, față de 2024, în primul trimestru, România a înregistrat creșteri semnificative la abatorizare și producția de carne. Astfel, producția de carne de ovine și caprine a crescut cu 62,5%, carnea de porc cu aproape 10%, carnea de vită cu 10%, iar cea de pui cu aproximativ 8,9%.
Din 2023, a fost demarat un program de dezvoltare a sectorului de porc, după ce s-a constatat că investițiile erau făcute haotic. Practic, se direcționau fonduri doar către fermele de îngrășare, fără a se investi și în reproducție. În lipsa acesteia, România importa anual peste 3 milioane de purcei din Europa, la un preț mediu de 125 de euro pe cap.
Prin noile ferme de reproducție, construite în ultimii doi ani, România a reușit să producă 1,5 milioane de purcei, la un cost de 50-60 de euro fiecare, mai puțin de jumătate din prețul de import. Diferența de 60 de euro pentru fiecare dintre cei 3 milioane de purcei importați înseamnă aproximativ 200 de milioane de euro care plecau anual din țară, bani ce ar fi trebuit să rămână la fermierii români pentru investiții în sector.
Necesarul pentru a asigura autosuficiența de 100% la carnea de porc este de 9 milioane de porci grași pe an. România producea până anul trecut doar aproximativ 3 milioane", a explicat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.
