Dr. Eliza Gangone, medic primar Chirurgie Generală la Spitalul Clinic SANADOR, a fost prezentă la interviurile DCMedical, moderate de jurnalistul Val Vâlcu, unde a explicat cât de periculoasă este grăsimea din zona abdominală și cum poate duce acumularea acesteia la un diagnostic de cancer de colon.

„Greutatea totală a corpului uman e importantă, dar mai ales grăsimea internă, grăsimea care se află în interiorul cavității abdominale, adică cantitatea de grăsime care înconjoară organele.

Și, dacă stăm să ne gândim, totul are o logică. De ce? Pentru că, cu cât un organ este înconjurat de o cantitate mai mare de grăsime, cu atât vascularizația lui este mai afectată, funcția este încetinită, vascularizația mucoaselor și epurarea epiteliului se face mai greu. Și obezitatea este unul din principalii factori incriminați în etiologia cancerului colorectal.

Evident, creșterea procentului de pacienți, de populație a obezității, este legată de mai mulți factori. Poate fi legată de stilul nostru de viață, și anume stilul foarte modern, de lipsa activității fizice, activității sportive.

De ce? Pentru că am devenit mult mai comozi în ultima perioadă. Într-adevăr, unii dintre noi avem o activitate profesională intensă și, ocupându-ne mai mult timp cu munca, practic am devenit și mai sedentari, în mod indirect.

Și, bineînțeles, că toate acestea, și mâncarea care este foarte procesată, mâncarea care conține foarte multe substanțe, și mă refer, în principal, la aceste E-uri, nu sunt tocmai sănătoase în totalitate și, uneori, au efecte toxice asupra mucoasei intestinului subțire și gros.