Mii de români care au muncit ani întregi în Italia se confruntă cu pensii întârziate, incomplete sau mult sub așteptări. Consultantul fiscal Ionela Mihaela Dumitru a explicat în cadrul emisiunii „Departe de România” ce trebuie să facă badantele și alți lucrători români pentru a verifica și corecta situația contribuțiilor neplătite și a dosarelor blocate.

Întârzieri uriașe la dosarele de pensie. Unii români așteaptă de peste doi ani

În emisiunea moderată de Gabriel Nuță, un român stabilit în Italia a transmis o întrebare relevantă pentru mii de conaționali:
„Am depus dosarul acum 2 ani. Am 14,6 ani lucrați în România și 25 de ani în Italia. Nu am primit nici până acum anii din România. Întârzierile sunt strigătoare la cer.”

Consultantul fiscal Ionela Mihaela Dumitru a confirmat gravitatea situației, dar a explicat că există și cazuri mai dramatice:
„Am intervenit în cazuri în care timpul a fost mult mai lung. Deci să-mi scrie eventual pe WhatsApp și o să încerc să ajut persoana cât de mult pot. Nici eu nu cred că este normal. Noi în momentul ăsta suntem undeva la șapte luni. De fapt, în ultima perioadă chiar am văzut că s-au deblocat mai multe dosare.”

Conform specialistei, durata normală de soluționare a unui dosar de pensie ar trebui să fie de 3-4 luni, însă în practică, procesul durează de multe ori ani de zile, în lipsa unei intervenții din partea solicitantului.

Nuță: „Doi ani în analiză a unui dosar nu este normal”

Gabriel Nuță a subliniat importanța implicării directe:
„Pentru cei care ne urmăresc, să știți că 2 ani în analiză a unui dosar de pensie nu este normal. Trebuie să încercați să interveniți altfel.”

Un punct esențial, explicat de Ionela Mihaela Dumitru, este verificarea contribuțiilor plătite de angajatori, fie că este vorba de familie în cazul badantelor, fie de firmă:
„Foarte mulți români sunt păcăliți pentru că nu se informează și nu își controlează contribuțiile lunare.”

Cum își pot verifica românii contribuțiile din Italia

Conform consultantei, românii pot verifica dacă angajatorii le-au plătit contribuțiile astfel:

  • Direct la IMSS, prin numărul verde 06164164, disponibil în Italia
  • Prin birourile CAF sau patronat, unde se poate cere situația actualizată

Ionela Mihaela Dumitru recomandă ca verificarea să se facă o dată la 3 luni:
„Eu nu trebuie să le verific în fiecare lună, dar de 4 ori pe an trebuie să le verific ca să văd că am contribuțiile plătite la nivelul contractului meu. Adică să fie contract full-time, să aibă valoarea care trebuie, pentru că și aceea este minimă.”

Dacă nu sunt plătite, românii pot denunța angajatorul

Românii au dreptul legal să denunțe angajatorii care nu le-au plătit contribuțiile, cu condiția să nu fi trecut mai mult de 5 ani de la acel moment:
„Dacă ele nu sunt plătite, atunci tot la IMSS mă adresez și denunț acel angajator. Există formulare la Institutul Național prin care eu, angajatul, pot denunța angajatorul că pe o perioadă nu mi-a plătit acele contribuții sau stagiul.”

IMSS se ocupă de notificarea angajatorului, iar intervenția nu necesită avocat.

Termenul de prescripție este de 5 ani

„Vă dați seama că dacă nu mi l-a plătit cu 7 ani în urmă, nu mai am ce să-i fac. Dar dacă nu l-a plătit într-o perioadă de 5 ani, atunci eu îl pot denunța și IMSS imediat trimite scrisoare angajatorului”, a explicat Dumitru.

Moderatorul emisiunii, Gabriel Nuță, a conchis: „Este important de reținut: verificați-vă dacă vi s-au plătit contribuțiile. Dacă descoperiți lipsuri din ultimii 5 ani, puteți apela la IMSS. Recuperați peste 5 ani nu mai este posibil. E un termen de prescripție și aici.”