Cătălin Codescu, președintele AVAC, spune că România are probleme mari la toți cei patru factori de risc care țin de siguranța rutieră: infrastructura, șoferii, mașinile și vremea extremă.

El atrage atenția că lipsa de acțiune ne face una dintre cele mai periculoase țări din Uniunea Europeană pentru traficul rutier.

„Da, de multe ori am spus că în România, sau mai bine zis, noi suntem țara din Uniunea Europeană care desconsideră cel mai mult valoarea supremă într-un stat de drept, și anume ființa umană.

Din păcate, în România, viața omului nu prea contează. Mă refer atât la filozofia siguranței rutiere, cât și la filozofia compensării, despăgubirii persoanelor care sunt mutilate în urma unor accidente de circulație sau a aparținătorilor în caz de deces.

În zona siguranței rutiere nu ne trebuie statistici ca să vedem cu ochiul liber că este un dezastru ceea ce se întâmplă pe șosele.

Și aici aș pleca de la o chestiune generală: m-aș uita spre cei patru mari factori de risc care țin de siguranța rutieră.

Unul este legat de infrastructură, al doilea de factorul uman, al treilea de vehicul și al patrulea, alți factori de risc. Dintre aceștia, să zicem că cel mai important ar fi aceste fenomene meteo extreme care, iată, în ultima perioadă sunt din ce în ce mai prezente.

Și, din păcate, vedem copaci căzuți pe carosabil sau în zonele pietonale, persoane decedate în urma unor astfel de evenimente.

Deci, plecând de la cei patru mari factori de risc, constatăm, din păcate, că noi suntem la început de drum. La toate cele patru capitole suntem deficitari. Dar nu doar deficitari, deficitari foarte rău.

Uitați-vă la infrastructură. De-abia am depășit borna de 1.000 de kilometri de autostradă, însă dacă mergem de la București la Pitești vom constata că cei 110 kilometri de autostradă, într-o proporție semnificativă, sunt improprii unei circulații în condiții de siguranță, respectiv la 130 km/h.

Deși este șosea de mare viteză, autostradă, vedem acele făgașe, acele denivelări, mai ales în banda 1, care sunt deosebit de riscante, de periculoase pentru conducătorii auto.

În tratatele de specialitate din zona infrastructurii rutiere se spune că făgașele care au peste 2,5 cm duc deja în zona critică de risc în privința accidentelor. La noi, dacă mergem pe acest segment de drum, vom vedea făgașe de 7-10 cm și nu întreabă nimeni sau nu intervine nimeni pentru a corecta aceste neconformități deosebit de importante.

Mergem spre al doilea factor de risc, care este factorul uman. Este o haiducie, este o nebunie ce se întâmplă pe șosele. Nimeni nu mai respectă nimic. Avem agresivitate, avem indivizi care obțin permisul de conducere și, pe lângă faptul că abia înțeleg câteva aspecte ce țin de legislația rutieră, habar nu au ce înseamnă factorii de risc din trafic, nu au dezvoltat o minimă capacitate de anticipare a acestora.

Și de aceea ei nu știu să acționeze. Aici, domnul Titi Aur poate explica în detaliu acest tip de comportament.

Ei nu știu să acționeze atunci când apare o situație de risc și, de aceea, ce se întâmplă? Activitatea de conducere pe drumurile publice este o activitate riscantă, dar este o activitate asumată de societate, pentru că, în zilele noastre, nu ne mai putem concepe viața fără acest tip de activitate.

Nu avem cum. Și atunci, dacă ea este obligatorie pentru a prospera, pentru a merge mai departe în societatea actuală, trebuie să o reglementăm atât de bine încât să diminuăm sau să ținem sub control acest risc.

Din păcate, la noi, riscul general al acestei activități de deplasare pe drumurile publice este amplificat de o multitudine de alți factori de risc care îl duc în situații critice.

Și de aceea ne întoarcem la acea statistică despre care spuneați la început, care ne plasează în zona Uniunii Europene ca având cele mai nesigure, să spunem, artere rutiere din această zonă”, a explicat Cătălin Codescu, preşedintele AVAC.