Ștefan Pălărie, senator USR, a explicat că industria jocurilor de noroc reprezintă un flagel social grav, iar pachetul de măsuri fiscale recent adoptat, care prevede creșteri de taxe și impozite, este un pas necesar pentru a limita impactul acestui fenomen asupra societății.

„Pot să explic puțin situația asta, mai ales pentru că am avut colegi extrem de vocali și avem în continuare, extrem de vocali împotriva flagelului, așa-l și numesc. Este și înregistrată ca fiind una dintre adicțiile cele mai periculoase: această adicție, această, mă rog, dependență față de jocurile de noroc.

Colegii mei, Diana Stoica, Sebastian Cernic, am avut mai mulți colegi care au depus nenumărate inițiative care să reglementeze, să diminueze sau chiar să interzică total, dacă putem, acest fenomen în România, înțelegând că, oricum, cine are această problemă, din păcate, va migra către platforme de pariuri online internaționale. Nu, internaționale n-ai ce să faci. Câtă vreme ai internet pe telefonul mobil, la tine în mână, atunci tu poți să intri pe un alt website sau pe o altă aplicație.

Dar, revenind la subiectul ăsta: tocmai pentru că este atât de grav, tocmai pentru că statisticile de aici sunt înfiorătoare, unul din cinci dependenți a încercat cel puțin o dată un episod de tentativă de suicid. Dacă nu, Doamne ferește, chiar a și reușit. Lucrurile astea trebuie să fie oprite din punct de vedere medical.

Dar, revenind la situația asta: în momentul de față, și aș vrea să atrag atenția asupra întregului pachet de măsuri, nu discutăm, din păcate, pentru că a fost primul set de măsuri. Să nu uităm că avem un guvern instaurat de două săptămâni și câteva zile, nu putem discuta despre toate reformele aduse statului român în acest prim pachet. Vor urma pachetul 2, 3 și 4, și așa mai departe.

Dar, în această primă măsură, principalul obiectiv a fost a opri colapsul total al țării. A opri ideea de a ajunge sub forma de „junk” pe agențiile de rating Fitch și Moody’s. A opri faptul că am putea avea partenerii de la Comisia Europeană să oprească finanțarea pe fonduri europene aduse României. A opri situația în care investitori străini, cu agenție sau fără agenție de rating, să spună: „România nu mai poate fi frecventabilă din perspectiva investițiilor.”

A fost, ca să zic așa, un fel de salvare în regim de urgență. Absolut. A spus-o foarte bine în cuvinte: salvare în regim de urgență. În acest context au fost două ingrediente critice. Mai adăugăm noi alte vicii, să spunem, nu știu, zahăr, tutun sau alte elemente care pot să fie vizitate prin accize mai mari. Acum, când te uiți la jocurile de noroc, dacă te uiți cu rece, cu sânge rece și fără să ai cumva un pre-party, o să vezi că, de fapt, câștigurile indivizilor din această industrie sunt nesemnificative, mult mai mici decât cei care pierd banii în jocurile de noroc.

Ce înseamnă pierdutul banilor în jocurile de noroc? Banii pierduți, de fapt, devin de cele mai multe ori cifră de afaceri și profit pentru industrie. Acum, în momentul de față, vă spun cinstit, pachetul integral de taxare a industriei jocurilor de noroc, pentru mine, este o mare reușită. Și, inclusiv, consider că este o reușită a colegilor mei de la USR, care au negociat. A crescut impozitarea veniturilor din jocurile de noroc, dacă nu mă înșel, de la 25% au trecut la 30%. A crescut impozitarea profitului din jocurile de noroc, de la 23% la 25%.

Vă mai spun un lucru. Dincolo de competițiile consacrate sportive, pe care sigur toți românii le apreciem, indiferent că unii suntem cu fotbalul, cu baschetul, cu voleiul, cu handbalul, cu anumite sporturi care încep să crească și ne bucurăm să le vedem în creștere, cu rezultate și în ligă europeană, dar și internațională, mai sunt și alte lucruri la care poate există o foarte mică atenție din partea publicului larg.

Eu vă spun că am participat personal la două campionate, culmea, de șah, în care inclusiv a participat domnul Garry Kasparov, un maestru internațional, unde aveam finanțare. Pe mine m-a surprins la început, mai ales că personal nu sunt un mare fan, cunoscând, cum v-am spus mai devreme, consecințele flagelului, dar am văzut o firmă de jocuri de noroc, firmă de pariuri, care finanța un turneu de șah mondial organizat în România.

Colegul meu, Dominic Fritz, președintele partidului, a spus (în sensul bun) că atunci când vezi că niște jucători dintr-un domeniu încep să facă pași înapoi, înseamnă că, probabil, ai atins zona aia aproape de suportabil – insuportabil a taxării. Asta e o chestiune pe care, așa cum spuneți dumneavoastră, doar timpul ne va arăta dacă a fost decupat sau trasă linia acolo unde trebuia sau acolo unde nu trebuia.

În privința creșterii de la 3% la 4%, sau la doar 4%, a taxării câștigurilor indivizilor din jocurile de noroc, această chestiune a fost, cumva, negociată în așa fel încât setul de măsuri de impozitare să acopere consistent, până la 1,6 miliarde de euro, dacă nu greșesc, impozitarea din anul acesta. Prin banii atrași, să fie aduși bani la visteria statului pentru a putea fi acoperite cheltuieli de educație, de sănătate, de sport și așa mai departe.

Dar o să vedem, într-adevăr, cum piața se va comporta, pentru că, da, un jucător se poate duce către o piață mai liberă. Acum, câtă vreme, probabil că există un temei economic de a rămâne în România, acești jucători vor rămâne în România”, a explicat Ștefan Pălărie, senator USR.