Gabriela Ferguson, profesoară de matematică la Llanishen High School și fondatoare a Școlii Românești din Cardiff, a pornit dintr-o Românie marcată de revoluție și tranziție, a trăit în inima Africii de Est, unde a fost prima româncă stabilită în Tanzania, și a ajuns să predea matematică în Țara Galilor, inspirând generații întregi de elevi.
„Am terminat facultatea de mecanică fină de la Politehnică din București. După absolvirea facultății, nu știu dacă dumneavoastră sunteți mai tineri, a fost pe vremea lui Ceaușescu ceva revoluție. Revoluția m-a prins în mijlocul facultății. Am fost la revoluție, am participat la revoluție. Am trecut prin toate etapele: și comunism, și partea României.
Toată industria, totul din România a decăzut imediat după revoluție. Tineri ca și mine nu au mai găsit un loc de muncă, industriile s-au privatizat. Și atunci am decis să plec cu un contract în Africa de Est. Am avut norocul să întâlnesc pe cineva care s-a ocupat de industria hotelieră în Africa de Est și am plecat acolo. Am plecat prin anii ’90 și am cunoscut soțul acolo. Soțul meu este britanic, ne-am cunoscut în Africa, și el lucrând acolo tot ca un fel de expat. Ne-am căsătorit tot în Africa de Est, în Tanzania.
Să știți că în Tanzania am fost prima româncă. Eram eu și cu consulul acolo. E o poveste foarte frumoasă, trebuie să facem un alt interviu. După care am reușit să mai aduc alți români în Dar es Salaam. Deci a fost chiar o perioadă foarte frumoasă a vieții mele. Iubesc foarte mult Africa, iubesc locurile acelea. Am fost și în Zanzibar, am multe povești din Zanzibar. Dar m-am reîntors, să știți, în Africa după ani și ani, am fost cu copiii, i-am dus în safari și în Africa, în Zanzibar și așa mai departe. Am prieteni și acum acolo, după care am revenit în Londra, am locuit câțiva ani în Londra.
Venind aici în Țara Galilor și având copii, stabilindu-ne aici cu o casă și cu un serviciu, am încercat să îmi schimb cariera într-un fel, să pot să fiu acasă cu copiii mei mai mult. Și astfel am mers la universitate aici în Cardiff. Am studiat PGCE, care este un teaching degree. Și astfel am reușit să mă calific ca și profesor de matematică aici în Cardiff. Am găsit job imediat, pentru că aici au nevoie de profesori de matematică. Este o criză acută de matematicieni, ca să spun, în Țara Galilor. Și lucrez la Nishan de peste 14 ani. Și predau matematica atât la nivel de bacalaureat, ca să spun, și A-Level”, a explicat Gabriela Ferguson, profesoară de matematică la Llanishen High School și fondatoare a Școlii Românești din Cardiff.