Economistul Petrișor Peiu explică de ce România plătește cele mai mari dobânzi din Europa și cum deciziile greșite ale guvernului, în special cele legate de energie și deficitul bugetar, au transformat țara într-un „campion” al inflației.
Dar cum am ajuns să plătim cele mai mari dobânzi din Europa?
Cei care ne creditează se uită la un indicator simplu, care se numește deficit bugetar. Adică, capacitatea de a rambursa creditul este direct influențată – sau cel mai mult influențată – de mărimea deficitului bugetar. Și, în mod specific, de evoluția deficitului bugetar.
Dacă te uiți și vezi că deficitul crește de la an la an… clar, e o problemă. Gândiți-vă că v-ați duce undeva la bancă, v-ați împrumuta, și bancherul ar vedea că, în fiecare an, cheltuiți cu 10% sau cu 9% mai mult decât aveți venituri în casă.
Cum am ajuns să fim campioni la inflație?
În primul rând, legat de inflație: s-a acceptat foarte ușor, la noi, situația din energie. Prețurile din energie, știți bine, au generat creșteri de prețuri atât la bunuri și servicii pe care le achiziționăm noi, dar și au generat o inflație industrială.
Adică, creșterea prețurilor producției industriale, pentru că toate fabricile din România au această problemă cu prețul resurselor energetice. După care, guvernul, vrând să repare aceste sau efectele prețurilor din energie, a adăugat inflație. Că a zis: „Stabilim o formă de compensare și plafonare.” Aia însemna niște bani suplimentari care nu veneau din aer, tot de pe urma contribuabililor.
Și au crescut prețurile prin asta. În loc să zică: „Domne, hai să mă concentrez, să termin centralele astea care sunt în lucru.”, a explicat Petrișor Peiu.