Ramona Schenker, psiho-oncolog la Centrul de Oncologie și Radioterapie Sf. Nectarie Craiova, cu ocazia participării sale la Interviurile DC Medical a vorbit despre importanța unei diete potrivite în funcție de afecțiunea oncologică de care suferă pacientul.

De asemenea, medicul a confirmat faptul că există mituri în acest sens care nu trebuie luate în calcul de către cei bolnavi.

„În cadrul centrului nostru o avem pe doamna doctor Raluca Bârzu, care vine din București o dată la două săptămâni pentru a oferi consultații gratuite pacienților noștri.

Am observat că, în ultimii ani, ne confruntăm cu tot felul de mituri legate de alimentația pacientului oncologic. Nu vorbesc ca specialist, ci vă relatez doar din experiență și din interacțiunile pacienților cu specialiștii din clinica noastră.

În general, se recomandă ca singurele alimente, dacă le putem numi așa, interzise, și care sunt menționate și în literatura de specialitate, să fie: grepfrutul, ceaiul de sunătoare, rodia și orice alt tip de antioxidanți, dar doar pe perioada tratamentului.

Există studii în acest domeniu care arată că aceste alimente sunt interzise. Ele conțin o substanță care determină o curățare, o detoxifiere accelerată a organismului, ceea ce poate reduce eficacitatea tratamentului. Medicul vă poate explica mult mai detaliat acest mecanism.

În rest, cel puțin doamna doctor Bârzu nu recomandă nicio restricție alimentară, bineînțeles cu mențiunea că totul trebuie consumat cu moderație.

Mai ales miturile legate de eliminarea completă a zahărului sau a proteinelor animale nu sunt încurajate. Dânsa nu recomandă genul acesta de diete drastice și restrictive, în special în perioada tratamentelor, când corpul este deja slăbit din cauza medicației.

Totodată, observăm că pacienții efectuează exerciții fizice adaptate exerciții care sunt adecvate condițiilor specifice ale fiecărei afecțiuni”, spune medicul Ramona Schenker.