Prof. univ. dr. Nicolae Istudor, rector al Academiei de Studii Economice din București, atrage atenția asupra deficitului uriaș de 2 miliarde de euro înregistrat la produsele din carne.

A subliniat lipsa de rigoare în gestionarea pestei porcine și necesitatea unui sistem eficient de trasabilitate pentru a proteja sănătatea populației și a reduce importurile.

„Haideți să vă spun despre deficitul pe carne. Deficitul la carne, la produsele din carne, este undeva la 2 miliarde de euro, din care jumătate provine din carnea de porc. Știți că și spaniolii au pestă porcină și totuși exportă. Au știut să gestioneze fenomenul. Adică au știut să controleze focarul: l-au rezolvat prin monitorizare și prin construirea altor ferme care să producă, cu mai multă atenție și mai mare băgare de seamă.

Pesta porcină există în toată lumea, dar contează cum o gestionăm.

Eu cred că este o problemă de control și că ar trebui mai multă rigoare în management, la fel cum ar trebui să existe monitorizare și în ceea ce privește sănătatea produsului. Sistemele acestea de monitorizare a trasabilității produselor ar aduce foarte mult bine României – inclusiv prin reducerea importurilor. Pentru că, în prezent, nu știm exact de unde vin produsele și ce calitate au.

Iar sănătatea produsului este foarte importantă, mai ales că, ați văzut, populația se îmbolnăvește din ce în ce mai mult din diverse motive”, a explicat Prof. univ. dr. Nicolae Istudor, rector al Academiei de Studii Economice din București.