Liceenii au susținut o reprezentație extraordinară în cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Luni, 19 mai 2025, Sala de ședință a Secției I Civile din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție a găzduit o reprezentație cu totul specială: reconstituirea istorică a Procesului lui Eichmann, parte a Mock Trial of Human Rights, un demers educațional inițiat de Complexul Educațional Laude- Reut. Evenimentul s-a desfășurat într-un cadru solemn și profund simbolic, care a subliniat
importanța educației pentru memoria Holocaustului, conștiința civică și promovarea drepturilor fundamentale ale omului.
Distribuția a fost alcătuită exclusiv din elevi de liceu, proveniți din opt colegii de prestigiu din București, Sibiu și Brașov – Complexul Educațional Laude-Reut, Colegiul Național Matei Basarab, Colegiul Național I.L. Caragiale, Colegiul Național Ion Creangă, Colegiul Național Sfântul Sava, Școala Germană Hermann Oberth din București, Colegiul Național Johannes Honterus din Brașov și Colegiul Național Samuel von Brukenthal din Sibiu. Echipa de actori a fost coordonată de apreciata regizoare Carmen Lidia Vidu. Publicul, format din 150 de elevi de la Colegiul Național Matei Basarab, Școala Ioanid, Liceul German Hermann Oberth, Liceul Questfield, alături de părinți, profesori și invitați de marcă, a asistat la o lecție de istorie vie – o pledoarie emoționantă pentru justiție, empatie și responsabilitate civică.
În deschiderea evenimentului, doamna Tova Ben-Nun Cherbis, președinta Complexului Educațional Laude-Reut și inițiatoarea acestui proiect educațional de referință, a evidențiat caracterul său inovator și impactul profund în formarea tinerelor generații. În cuvintele sale:
„Procesul lui Eichmann este un proiect pe care l-am inițiat ca un demers unic, fără precedent în România și, aș îndrăzni să spun, chiar în lume – cu speranță, cu încredere și cu o dorința profundă de a contribui la educația generațiilor tinere printr-o formă de învățare vie, interactivă, memorabilă.”
“Această reconstituire istorică este mult mai mult decât un simplu exercițiu didactic – este un act de conștiință, de empatie și de cultivare a memoriei colective.”
Doamna judecător Corina-Alina Corbu, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, a rostit un discurs emoționant, în care a subliniat rolul esențial al justiției, al responsabilității morale și al valorilor democratice în formarea tinerei generații. Domnia sa a transmis un mesaj de forță și echilibru moral:
„Procesul lui Eichmann arată fără putință de tăgadă puterea unui stat și a unei națiuni (dar, în același timp, o putere care revine umanității însăși) de a nu cădea în capcana imitării răului pentru a pedepsi răul. Cu alte cuvinte, puterea de a răspunde cu justiție, nu cu răzbunare.”
„Ca judecător, acesta este pentru mine probabil cel mai impresionant element legat de acest proces. Chiar și în această situație extremă și chiar la acel moment, când durerea Holocaustului ar fi justificat fără îndoială răzbunarea, statul Israel a ales calea justiției și i-a asigurat chiar și acestui inculpat un proces corect. Această atitudine arată puterea statului de drept și a domniei
legii. Doar dictaturile au nevoie să trișeze pentru a-și realiza interesele prin justiție; democrația asigură egalitatea tuturor în fața legii, și a celor buni, și a celor răi, fiecare primind însă, la sfârșitul unui proces corect, rezultatul care i se cuvine în conformitate cu legea.”
De asemenea, domnul Florian Lixandru, Inspector General al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, a transmis un mesaj de susținere, punând accent pe valoarea educației non- formale în dezvoltarea unei generații de cetățeni activi, empatici și implicați.
Evenimentul face parte dintr-un program educațional mai amplu derulat anual de Complexul Educațional Laude-Reut – Mock Trial of Human Rights, o serie de simulări ale unor procese istorice cu impact social și valențe educative. Proiectul își propune să contribuie la dezvoltarea gândirii critice, a empatiei și a implicării civice în rândul elevilor, cultivând conștiința istorică și promovând valorile democratice printr-un format inovator.
În această formulă – cu aceeași distribuție – simularea Procesului lui Eichmann a fost prezentată anterior în două alte locații de referință. Prima reprezentație a avut loc pe data de 31 martie 2025 la Opera Națională București, în fața a 950 de elevi din 37 de școli din București, Iași, Brașov și Sibiu, precum și a unei delegații din Israel. A doua reprezentație s-a desfășurat pe data de 1 aprilie 2025 la Facultatea de Drept a Universității din București, unde publicul a fost format din studenți ai Facultăților de Drept și Istorie, precum și din elevi din Iași și Pașcani.
Mulțumim partenerilor instituționali – Înalta Curte de Casație și Justiție, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, colegiilor participante și tuturor celor care au susținut și promovat această inițiativă educațională cu miză civică și culturală.


