Dr. Raluca Ghionaru, președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) a fost prezentă la emisiunea Prinți Prezenți, difuzată pe DCNewsTV, unde a vorbit despre felul în care putem identifica dacă cel mic are o sensibilitate anume la polen sau dacă a dezvoltat vreo alergie sezonieră.

„De foarte multe ori știm deja din episoadele anterioare sau din sezoanele anterioare de primăvară-vară că este vorba despre o alergie, pentru că am avut deja un copil sau un adult care a avut nasul înfundat o perioadă lungă de timp, pe care îl mănâncă nasul atunci când iese în aer liber sau în parc, care lăcrimează, are ochii roșii. Astea sunt semne ale unei alergii.

Iarăși, un copil care tușește foarte mult — o lună, o lună și jumătate, două — poate să aibă un fond alergic și, pe acest fond alergic, să aibă o reacție de genul aceleia cum este tusea.

Dacă simptomele nu sunt însoțite de febră care se instalează brusc sau de stare generală care se instalează brusc, sau dacă ele apar progresiv și nu apar brusc și nu sunt într-un context epidemiologic, să-i spunem, de expunere la numeroase viroze, atunci da, mai degrabă vorbim despre o alergie.

Mai există și proba terapeutică, o numim noi. Adică un copil care are simptomatologia prelungită și care primește un antialergic și se ameliorează la administrarea de antialergic, cu siguranță mai degrabă a avut un episod alergic decât o viroză respiratorie.

E important să mergem la medic cu copilul, să aprecieze și contextul în care au apărut simptomele, și durata lor, și severitatea lor. Să-l asculte, să vadă dacă tusea este sau nu de cauză pulmonară sau bronșică, să-i controleze nasul, să-i controleze gâtul și să stabilească un diagnostic și să trimită copilul mai departe către investigații.

Pentru că și alergiile sunt de mai multe feluri și o dată depistate, facem un diagnostic corect și complet, până ajungem cât mai aproape de cauza alergică”, a spus dr. Raluca Ghionaru.