Iulian Paraschiv, președintele Agenției Naționale pentru Romi, a fost invitatul lui Bogdan Chirieac în studioul DCNews, unde a vorbit despre istoria dureroasă a romilor din țara noastră. Unele evenimente care au marcat definitiv destinul acestor oameni are ecouri și în ziua de azi.
Astăzi, constatăm că în scoli această parte a istoriei este aproape inexistentă și acesta nu este singurul motiv pentru care constatăm că uneori nu învățăm nimic din faptele greșite ale strămoșilor noștri.
„Nu știu câți dintre telespectatorii dumneavoastră știu despre faptul că, pe teritoriul actualului stat român – vorbesc de Țările Române – am avut cea mai lungă perioadă de robie, de sclavie, din toată istoria omenirii. Nu știam asta.
Romii au fost cei care au fost robi, sclavi, pe teritoriul Țărilor Române. Aparțineau fie boierilor, fie domnitorilor, fie bisericii. Abia în 1856, după ce pașoptiștii s-au întors de la studii din afară și au venit cu modernizarea statului român, au spus că nu mai putem continua în acest fel.
Există dovezi din arhivă – adică nu vorbesc din articole de ziar – sunt dovezi foarte, foarte clare. Romii erau vânduți laolaltă cu vitele. Nu spun acest lucru ca pe o victimizare. Este partea istoriei noastre comune, și romii trebuie văzuți ca parte a națiunii”, spune Iulian Paraschiv.
„Asta se studiază la școală?” întreabă gazda emisiunii. „Acum a început să se studieze la opțional”, a răspuns invitatul.
„Atunci când regimul antonescian a deportat 25.000 de romi în lagărele din Transnistria – femei, copii, bătrâni – murind laolaltă, doar 12.000 s-au întors acasă. Doar jumătate. O politică pe care guvernul român de la acea vreme a dus-o la adresa minorității rome.
Antonescu, care vedem în ultima perioadă cum este slăvit, adulat. La mormântul lui se strâng politicieni care au câștigat mandate de reprezentare, fie în parlamentul național, fie chiar european, și glorifică memoria lui.
Pe de altă parte, avem un cadru legislativ care condamnă toate aceste lucruri. Am asistat la această pasivitate a statului de-a lungul timpului, pentru că nu este primul an în care, la mormântul lui Antonescu, de exemplu, se strâng cetățeni care să-i aducă omagii.
Am aflat cum, în România zilelor noastre, există organizații neofasciste, care vin și preiau acele mesaje. Am văzut politicieni care au câștigat voturi inclusiv din partea romilor, având copy-paste-uri ale mesajelor lui Antonescu.
Este o realitate care, iată, necunoscând trecutul, face ca ea să fie prezentă în societatea românească și să genereze și atitudini”, a mai spus președintele Agenției Naționale pentru Romi, Iulian Paraschiv.