În ediția de astăzi a emisiunii Părinți Prezenți, difuzată pe DCNews, invitata Loredanei Iriciuc, redactor-șef PărințiSiPitici.ro, Alexandra Șerb, coach pentru părinți, a dat câteva indicații pentru părinții care de multe ori sunt depășiți de atitudinea copiiilor.

Cei mici au un mod special de a-și manifesta emoțiile, de aceea, pot deveni într-un mod foarte ușor iritați. Invitata a explicat cum trebuie tratată mai exact această situație, strâns legată de inteligența emoțională, atât cea a părintelui, dar mai ales a copilului.

„Copilul nu o să mă ia de mână să spună: mami, am probleme cu emoțiile, mă simt furios și nu știu ce să fac cu emoția asta. Nu, copilul o să lovească, o să trântească, o să muște, o să facă tot felul de comportamente pe care noi le taxăm, ne supărăm, nu ne plac. Mai punem și etichete: Copilul meu e bătăuș, e obraznic, vorbește urât, dar uităm să ne uităm de fapt dedesubt, pentru că acolo găsim răspunsul. Este o chestie foarte faină aici. Eu cred că este esența inteligenței emoționale. Dacă vrem să facem o schimbare în felul în care ne raportăm și să creștem în maturizarea noastră emoțională, avem nevoie să facem următorul lucru: să vedem și să despărțim comportamentul de emoție.

Ok, copilul meu lovește, țipă, urlă. Am înțeles, nu are un comportament plăcut. Nu vreau să-l trimit în viață cu comportamentul ăsta, dar până adresez comportamentul, hai să văd emoția. Și ca să cresc maturizarea lui emoțională într-un mod sănătos, am nevoie să fac spațiu acelei emoții. Deci el reacționează, eu nu mă duc la el să-l corectez în momentul ăla, să-l cert că țipă, că a lovit, că nu știu ce a făcut, indiferent ce a făcut. Îi spun: Te văd că ești supărat, te văd că ești furios și sunt aici pentru tine să te țin în siguranță. Focusul în momentul ăla nu este să fac educație, să-l cert sau să-l pedepsesc. Ce învață copilul din interacțiunea asta? Învață că este acceptat” spune coach-ul Alexandra Șerb.