Scriitorul Bogdan Hrib a luat parte la emisiunea Anti-Mit, moderată de jurnalistul Val Vâlcu. Unul dintre lucrurile pe care acesta le-a propus discuției este tema cititului. Mulți deplâng educația din școlile comuniste și faptul că lectura era mult mai des întâlnită atât în rândul școlarilor cât și al celorlalte categorii de vârstă, în principiu, din lipa de alte medii de divertisment.

Invitatul emisiunii difuzate pe DCNews, constată că nu este neapărat o realitate, această diferență, când vine vorba despre volumul de lectură din ziua de astăzi.

„Eu cred că nu se citea mult nici pe vremea aceea. Dacă stăm să calculăm. Eu nu știu dacă târgurile sau satele aveau prea multă carte. Senzația mea este că numărul de cititori era mic. Acum, probabil că ar fi 600.000-800.000 de cititori, dar atunci nu erau mult mai mulți.

În statisticile astea europene, noi suntem pe ultimul loc, la cititul a peste 10 cărți pe an. Mi se pare că sub 10 cărți pe an nu ești cititor. Zece cărți pe an înseamnă mai puțin de una pe lună, ceea ce înseamnă mai puțin de 15 minute pe zi. Deci, dacă nu citești 15 minute pe zi înainte de culcare, nu ești cititor.

Problema mea este că eu cred că, de fapt, nu s-a citit nici înainte. Cred că tirajele mari de pe vremea lui Ceaușescu se referă la un număr mic de titluri. Dacă calculăm cam câte cărți se publică acum, la momentul de față, nu știu, apar 5.000, 10.000, 15.000. Nici nu știm exact câte, pentru că mai sunt și alea de self-publishing.

Oferta este foarte mare, dar tirajele sunt foarte mici: 300, 500 pentru poezie, mai ales la autori români. Înainte aveam niște romane, aveam niște poezii cu tiraje de 200.000, 400.000, dar dacă înmulțim cifrele aritmetic, s-ar putea să ajungem cam la același număr de cărți. Erau 28 de edituri și din astea 28, doar vreo 10-12 publicau multe romane polițiste. Dar nu erau atât de multe într-un an. Dacă adunai de la toți, constatai că apăreau vreo 20 de romane polițiste într-un an”, spune scriitorul Bogdan Hrib.