Într-o nouă filmare, Dan Negru ne arată locul în care Mihai Eminescu a locuit în perioada studenției sale la Viena. Casa, aflată acum în renovare, păstrează amintirea poetului și un moment de istorie impresionant.

Dan Negru, cunoscutul prezentator TV, a postat recent pe Facebook imagini din Viena, cu locul în care Mihai Eminescu a trăit în perioada în care a studiat în celebrul oraș austriac. Desigur, toți românii știu despre perioada în care Eminescu a fost student în capitala imperială, dar puțini sunt cei care știu exact unde a locuit marele poet în acea perioadă.

Locul unde a trăit Eminescu în Viena: O casă încărcată de istorie

În filmarea postată de Dan Negru, acesta arată casa aflată pe una dintre străzile centrale ale Vienei, unde Mihai Eminescu și-a petrecut o parte din tinerețea sa.

„Uite, aia e. E de găsit și pe aplicațiile de navigație”, spune Dan Negru în filmarea sa, indicând clădirea, care este în renovare în acest moment. Deși este într-un proces de reabilitare, clădirea păstrează amintirea poetului printr-o placă memorială care a fost amplasată acolo pentru a marca locul în care a locuit Eminescu.

Povestea din spatele casei: Eminescu și colindatul

Dan Negru își continuă povestea cu o informație emoționantă.

„Se spune că în iarna lui 1870, Eminescu, împreună cu alți studenți români, s-au dus să-l colinde pe Alexandru Ioan Cuza”, spune Negru. În această poveste, Eminescu tânăr, de doar 20 de ani, a plecat chiar de la această casă pentru a-l colinda pe domnitorul Cuza, aflat în ultimele etape ale vieții sale.

„Ce imagine de film! Eminescu a plecat împreună cu alți studenți români chiar de aici să-l colinde pe Cuza”, continuă Negru.

Un loc încărcat de istorie: Renovarea și viitorul memorialului

Dan Negru subliniază importanța păstrării memoriei acestui loc istoric. Deși renovarea clădirii este în curs, el speră ca placa memorială să fie reinstalată după finalizarea lucrărilor.

„Ar fi păcat să nu mai fie placa asta pusă aici după ce se termină clădirea de renovat”, adaugă Negru, amintind de semnificația acestei locații pentru cultura română și pentru istoria poetului Mihai Eminescu.

Astăzi, pe strada respectivă din Viena, unde cu 150 de ani în urmă trecea Eminescu, se pot observa elemente moderne, precum trotinete electrice, însă atmosfera istorică rămâne intactă, îmbinând trecutul cu prezentul într-un loc încărcat de amintiri.