Româna poate fi o adevărată provocare pentru cei care nu o vorbesc. World Friends a organizat un experiment inedit – un joc de „Telefonul fără fir” cu cuvinte românești – pentru a vedea cum se transformă limba noastră în mâinile străinilor.
Un lanț de șapte femei, două românce și cinci străine
La inițiativa World Friends, șapte femei din șase țări diferite – România, Bulgaria, Spania, Rusia, Polonia și Portugalia – au participat la o versiune specială a clasicului joc „Telefonul fără fir”. Româncele au fost așezate la capetele lanțului, iar între ele au fost poziționate participantele din celelalte țări.
Misiunea era simplă în teorie: prima româncă extrăgea un bilețel cu un cuvânt în limba română, îl șoptea colegei din dreapta, care apoi transmitea mai departe ce a înțeles, până când cuvântul ajungea la a doua româncă.
Țânțarii și scorțișoara, test de pronunție
Deși unele cuvinte au pus serioase probleme de pronunție, surprinzător, termenii „țânțar” și „scorțișoară” au fost înțeleși corect până la final. Cu toate că pronunția era uneori stângace, a doua româncă a reușit să descifreze mesajul transmis de colega din Portugalia, demonstrând că uneori contextul și intuiția bat accentul.
„Zăpăceala” s-a transformat în „scofârceală”
Nu toate cuvintele au avut același final fericit. „Zăpăceală” a fost cuvântul care a reușit să deruteze serios lanțul de participante. Deși pronunțarea a fost, în linii mari, apropiată de original, începutul cuvântului s-a transformat din „ză” în „so”, ceea ce a băgat-o în ceață pe ultima româncă. Aceasta a recunoscut amuzată că a înțeles „scofârceală” – un cuvânt inventat în acel moment.
„Încețoșat” – capcana supremă
De departe cel mai dificil cuvânt de pronunțat a fost „încețoșat”. Combinația de sunete complicate – „ce”, „ț” și „ș” – s-a dovedit a fi o misiune imposibilă pentru participantele străine. Până să ajungă la capătul lanțului, cuvântul s-a transformat într-o versiune aproape imposibil de recunoscut. Ultima româncă a mărturisit râzând că nici măcar pentru vorbitorii nativi „încețoșat” nu este un cuvânt ușor de apronunțat.
Concluzia: Româna e melodioasă, dar nu ușoară
Experimentul World Friends a arătat că, deși româna este considerată o limbă frumoasă și melodioasă, sunetele sale speciale pun serioase probleme celor care nu o cunosc. În același timp, exercițiul a fost o lecție de prietenie, umor și înțelegere culturală, demonstrând că uneori contează mai puțin perfecțiunea și mai mult dorința de a comunica.