Dr. Beatrice Anghel, medic primar Radioterapie, coordonator al Departamentului de Brahiterapie din cadrul SANADOR a vorbit despre virusul HPV și cancerul de col uterin. Ea a explicat și după cât timp poate fi acesta considerat tratat.
„Vorbim de vindecare la un interval de aproximativ 5 ani. Putem spune de o remisie totală în momentul în care avem mai multe examinări clinice și imagistice și pacientul este bine, fără semne de boală.
Vorbim de o remisie parțială atunci când rezultatele sunt parțiale, așa cum îi spune și numele. Iar de vindecare, de obicei, folosim termenul la cinci ani. Până atunci, boala este remisă, este un răspuns favorabil și pacienta, de obicei, intră în programul de urmărire normal.
Sunt studii, sunt date care corelează aceste intervenții cu reducerea desigur a numărului de recidive. Da, sunt nenumărate studii atât pe endometru, cât și pe cancerul de col uterin, pe cancerul de vagin, de vulvă, în care intervenția chirurgicală aduce aportul necesar și spune foarte clar rata de recidivă. Dacă nu o faci sau dacă nu faci brahiterapia.
Așa și-au dat seama de indicația brahiterapiei. Pacientele erau histerectomizate, aveau niște factori de risc și au fost analizate paciente în diferite stadii. Noi știm foarte clar, sunt niște studii numite Portec și GOG, care sunt studii europene dezvoltate pe parcursul multor ani și în mai multe țări.
S-au observat pacientele de ce au recidivat: că aveau o tumoră mare, că era de un grad de diferențiere agresiv, că pacienta avea peste 60 de ani sau nu. Și atunci, iarăși, și-au dat seama că vârsta este un factor important, că tumora este foarte bine vascularizată. Iarăși, a fost un factor de prognostic urât faptul că s-a extins, de exemplu, la nivelul anexei. Tumora a plecat din endometru și s-a dus către un ovar sau către col.
Lucrurile acestea cumva au fost descoperite din păcate când nu se știa de acest tratament de iradiere internă sau se știa foarte puțin. Și s-a găsit rolul acestui instrument introdus și verificat ulterior prin studiile ulterioare, deci studiul Portec 3 și 4, care au început să se numeroteze într-un anume fel. Rata de recidivă a scăzut prin iradierea internă” a spus Dr. Beatrice Anghel, coordonator al Departamentului de Brahiterapie din cadrul SANADOR.