Titi Aur, expert în conducere defensivă a explicat în cadrul emisiunii DC Conducem, difuzată pe DCNewsTV, despre cum ar trebuie să arate un sistem de sistematizare traficului rutier din București.

Una dintre opțiunile viabile, spune Titi Aur, ar fi cea în care multe dintre arterele principale ale orașului ar avea sens unic, astfel încât să se creeze culoare lungi pe care mașinile să tranziteze într-un timp cât mai scurt, fără a fi întrerupte de semafoare.

„Vă dau doar un exemplu de sistematizare a Bucureștiului. Când ai un bulevard cu un sens dus și un sens întors, să spunem Magheru, nu vei putea face niciodată undă verde. De ce? Pentru că dai drumul la semafor de aici, după niște secunde ar trebui să dai drumul la următorul, apoi la următorul, dar când vin ceilalți, ar trebui altfel făcut.

Transformarea bulevardelor în sens unic ar fi soluția: pe unele te duci și pe altele te întorci. Având într-un singur sens, poți să faci undă verde.

Atunci pleci, să zic, din Piața Unirii și poți să ai undă verde până la Aviatorilor sau până la Charles de Gaulle.

(…) Asta ar însemna o adevărată sistematizare. Pe urmă, ar trebui gândit tot sistemul de semaforizare și, bineînțeles, și toată încadrarea asta pe care o vei face mai ușor chiar în intersecțiile mari, dacă ai niște direcții principale.

Iar pentru asta ar trebui făcut un proiect de către specialiști, gândit și simulat, și când se dă drumul să fie 98% funcțional. Dacă mai găsești mici ajustări pe urmă — pentru că nu poți să te apuci să modifici circulația într-un oraș mare radical și să-ți dai seama pe urmă că nu-i bine.

Deci asta trebuie făcută. Dar, din fericire, în ziua de astăzi există programe, există variante de simulări, există programatori care pot face asta la milimetru. Și, pe urmă, te duci și o aplici.

Doar că ar însemna ca primarul general să zică „Trebuie.” El nu zice „Trebuie.” El nici măcar din gură nu zice. Și, după asta, să aloce un buget mare. Vin niște specialiști care fac asta și nu costă puțin un astfel de program de sistematizare, mai ales că trebuie făcut la nivelul întregii Capitale.

Trebuie să faci simulări pentru diferite ore, să măsori traficul. E un proiect de niște ani de lucrat. Și, pe urmă, trebuie buget ca să-l aplici”, spune Titi Aur.