Andrada Faina, expert în parenting, a fost prezentă la emisiunea Părinți Prezenți unde a dat câteva indicații pentru acei prăinți care cunosc un singur mod de a rezolva conflictele cu copiii lor, prin ceartă.

Așa cum spune invitata emisiunii difuzate pe DCNewsTV, deși acest comportament are și avantaje dar și dezavantaje, este bine să ne temperăm ieșirile agresive față de cei mici iar pentru asta este nevoie de conștientizare.

„Un părinte urlă la copilul lui. Acest tipar are, în egală măsură, și beneficii, și dezavantaje. Dacă nu ar avea beneficii, mintea noastră nu l-ar mai păstra, s-ar descotorosi de el. Poate că este o formă prin care îmi fac copilul să mă asculte pe moment.

Faptul că blamăm acea parte din noi nu face decât să se repete acel tipar. Când îl acceptăm și înțelegem că așa am fost obișnuită să obțin lucrurile repede în felul ăsta”, dar acum, odată ce am surprins asta, pot să aleg diferit.

Efectiv, în momentul în care am conștientizat, dăm din nou puterea centrului executiv, care ne poate ajuta să acționăm diferit, pentru că schimbăm percepția. Și apoi să ne întrebăm: ce vreau să fac eu acum? Mă ajută pe mine sau pe copilul meu mai departe?

E o variantă pe termen scurt care aduce mai multe dezavantaje pe termen lung. Să începem să ne punem întrebări legat de situația pe care suntem pe cale s-o experimentăm.

Și, foarte important, ce exemplu îi ofer eu acum copilului meu? Pentru că, știi, copiii nu ascultă din vorbele pe care noi le spunem. Copiii doar văd exemple, imită, sunt ca niște bureței, mai ales în primii șapte ani de viață.

Și cam de aici începe transformarea. De la o analiză sinceră, care câteodată poate fi dureroasă, e corect. Însă eu spun așa: mai bine avem câteva luni de durere sau câteva săptămâni de durere și, după aceea, o viață trăită într-un echilibru pe care știm să-l reproducem.

Pentru că procesul de flexibilizare a minții e un proces care, câteodată, vine cu provocări, dar rezultatele sunt fantastice pe termen lung. Asupra noastră, a vieții noastre, indiferent de aria vieții, și mai ales asupra copiilor. Eu aș invita părinții să se uite la copii ca la niște viitori adulți”, a conchis Andrada Faina.