Titi Aur avertizează că propunerea de a elimina proba teoretică pentru obținerea unor categorii superioare de permis auto riscă să compromită siguranța rutieră, în condițiile în care actualul sistem de pregătire și examinare este deja deficitar și nu asigură o formare temeinică a viitorilor șoferi.

„Asta nu înțeleg: cum e cu 30%? Pentru că, în mod normal, proba practică ar trebui să coste foarte mult. Nu știu dacă e chiar așa cu 30%. Habar n-am. Mie mi se pare o propunere populistă. Eu nu sunt adepta exagerărilor, nici când vine vorba de examinări și nici de sancțiuni.

Aici nici măcar nu vorbim despre sancțiuni, să zic așa. Doar că, dacă acest proiect de lege ar face parte dintr-un plan mare, un fel de master plan care să cuprindă de la cel „cu biberonul în gură” până la cel „cu barbasură”, atunci da, aș înțelege. Dacă ar fi un program complet de formare și pregătire – al pietonilor, al bicicliștilor, al conducătorilor auto și așa mai departe – și s-ar ajunge la concluzia că se poate reduce partea teoretică a examenului, aș fi de acord.

Dar când știu că cei care trec prin examen și reușesc, chiar și corect, sunt insuficient pregătiți – pentru că nu se fac suficiente ore, pentru că nu se lucrează la prevenție, la conștientizare, nu se predă partea tehnică a mașinii și multe altele – eu spun că nu ar trebui să facem asta. Pentru că, de fapt, doar îl scutești pe acel candidat să mai treacă o dată prin regulamentul de circulație.

Noi am lucrat mult timp și încă lucrăm în cadrul cursurilor de conducere defensivă. Am introdus testele de legislație la cererea companiilor mari, a multinaționalelor, care doreau ca angajații lor să fie obligați sau măcar încurajați să-și reamintească regulile de circulație. Pentru că, între timp, regulile se schimbă. Apar modificări – de exemplu, prioritatea în sensul giratoriu – și multe alte lucruri care se tot actualizează.

Deci e o sabie cu două tăișuri. Da, sună bine pentru cel care a propus legea, pentru partid sau grupul de parlamentari – „uite ce facem noi pentru popor: să ia permisul mai ușor și să coste mai puțin”. Dar eu nu văd de unde vine acel 30%, pentru că în mod normal partea practică ar trebui să fie cea mai scumpă.

Încă o dată, dacă ar face parte dintr-un program coerent, în care să zici: „copiii îi pregătim așa, de la 14 ani, pe cei cu biciclete, pe cei care urmează să conducă”, atunci da, aș fi de acord.

Este exact aceeași poziție pe care o am și când vine vorba de condusul fără permis la 14 ani, sau condusul cu însoțitor la 16-17 ani. Totul depinde de cui te adresezi și de la ce nivel pornești.

Eu cred că sistemul de pregătire și de examinare ar trebui să funcționeze ca un tot. Acum, funcționează, dar și pregătirea, și examinarea sunt la nivel minim. Ar trebui ridicat nivelul la ambele. Ar trebui gândit totul în așa fel încât oamenii să fie cât mai bine pregătiți, nu cât mai puțin.

Scutirea de a mai trece o dată prin regulile de circulație nu e un avantaj pentru siguranța rutieră. Pentru că, dacă vrem să ducem totul la extrem, hai să nu mai luăm permis deloc! De ce să mai luăm permis, dacă vrem doar să fie ieftin? Ne înscriem undeva, ne bagă în baza de date și gata.”, a explicat Titi Aur.