În inima Deltei Dunării, satul Jurilovca se transformă într-o destinație tot mai căutată de turiștii dornici de aventură și autenticitate. Aici, Ștefan Constantin, fost profesor de filosofie, îi conduce pe vizitatori în expediții cu bicicleta, barca și caiacul, oferindu-le o experiență unică de explorare a peisajelor naturale și a patrimoniului cultural al zonei.
Ștefan Constantin, un fost profesor de filosofie care a ales să lase forfota Capitalei şi să se mute în Delta Dunării, îi conduce pe vizitatori în expediții cu bicicleta, barca și caiacul, oferindu-le o experiență unică de explorare a peisajelor naturale și a patrimoniului cultural al zonei
Nu totul e roz, însă. Întrebat care e media de vârstă a participanţilor la excursiile organizate de el, Ştefan Constantin a indicat spre participanţi între 40 şi 60 de ani, subliniind faptul că tinerii nu vin decât dacă sunt forţaţi. Ba mai mult, spune acesta, a avut o experienţă neplăcută cu un grup de tineri în 2024.
„Vârsta este între 40 şi 60 de ani. Ei sunt publicul meu. Fără să îi selectez eu, ei vin. Am avut anul trecut la turul Deltei Dunării o medie de vârstă de 62 de ani a participanţilor. Tinerii sub 30 de ani aproape deloc nu vin. Vin mai degrabă obligaţi de părinţi.
Anul trecut au venit un grup de taţi cu fiii, fiii între 25 şi 28 de ani. A fost crunt pentru mine, aş fi preferat oricând să îi las acasă, pentru că au venit în Deltă cu gândul că ei sunt undeva la Mamaia, nu ştiu… A fost foarte greu. La propriu, trebuia să îi iau în braţe din caiac şi să îi scot pe mal sau invers, de pe mal în caiac, pentru că ei refuzau categoric să intre în apă sau în nămol. În Deltă, condiţiile sunt dificile, ţin de multe lucruri. Traseele pe care merg eu nu sunt trasee bătute, nu merge nimeni acolo, niciodată nu ştii cum găseşti, pentru că Delta e într-o continuă dinamică. Trebuie să fii pregătit pentru orice. Dar când ai 5 oameni în caiac care refuză să coboare din caiac devine dificil”, a declarat Ştefan Constantin.