Ştiaţi cine a fost primul selecţioner al naţionalei României din istorie? Iată toate informaţiile.
Cătălin Oprişan a fost cel care a explicat, la podcastul „Povestirile Sportului”.
„Teofil Moraru este primul selecţioner. El este Anghel Iordănescu al meciului de la Sevilla. Teofil Moraru nu avea nicio treabă până în 1912. El fiind din Cluj, câştigă medalia de aur la Cupa Asociaţiunilor Gimnaştilor. Clujul nu era încă unit cu ţara, discutăm de Imperiul AustroUngar. În iunie 1912 el devine primul campion român la aruncarea greutăţii, campion naţional. După care se apucă de haltere. După care, la un moment dat, pentru că venea fenomenul, se apucă un pic şi de fotbal.
În 1922, Regina Maria a României, dându-şi seama că noi suntem o ţară mică şi dându-şi seama de ceea ce s-a întâmplat în timpul Primului Război Mondial, zice că trebuie să facem nişte alianţe. Nu aveam forţă să ne aliem cu Rusia, cu Anglia, Franţa, etc. Deci ne aliem cu cei de pe aproape. Având o fată, principesa Maria, zice hai să o căsătoresc cu un băiat din Iugoslavia. Nişte alianţe mititele. Principesa urmează astfel să se căsătoreascu cu prinţul Alexandru Carageorgevici al Iugoslaviei. Logodna se face la Bucureşti şi nunta e stabilită pentru 8 iunie 1922 la Belgrad. Şi atunci, Mario Gebauer se duce pe lângă Regina Maria. Şi îi spune că la o nuntă oamenii trebuie să se bucure. Şi o întreabă dacă nu dăm şi nişte evenimente sportive. Alergări, etc, şi un meci de fotbal. Suntem la 1922. Şi aşa se încropeşte o echipă naţională, să jucăm cu Iugoslavia. Dacă ei au echipă naţională, să avem şi noi. El nu mai poate juca, că e bătrân. În primul rând, trebuia găsit un tehnician.
Au vorbit cu Teofil Moraru, care e în sportiv în activitate, fotbalist. El vorbeşte cu băieţii de la Cluj şi facem de o echipă naţională. Şi îl sună pe acesta, care se apucă să îi adune pe băieţi. El de unde să îi adune? Din partea aia de Românie. Cu unii de la Arad şi cu unii de la Oradea şi de la Timişoara. De aceea, prima noastră naţională, fără să vrem să supărăm pe cineva, arată ca naţionala Ungariei după nume, cu excepţia lui Aurică Guga”, a declarat Cătălin Oprişan.