Profesorul de economie Mircea Coșea a explicat în cadrul podcasatului „Totul despre bani” cum funcționează în ziua de astăzi și ce efecte produce, la nivel economic, globalizarea. Mai mult decât atât, el a vorbit și despre taxele impuse de SUA pe importurile din toată lumea.

„Globalizarea, ce a făcut ea până la urmă? A creat un lanț valoric, ceea ce însemna că capitalul s-a împărțit în lumea asta, indiferent de naționalitatea lui.

Adică avem capital american și în China, și în România, și în Patagonia, ca să zic așa. Dar nu asta e important. Important este că produsele de bază ale revoluției tehnice, faza a patra, nu se mai fabrică într-o singură țară. Ele sunt legate de un parcurs din țară în țară, din firmă în firmă.

Deci, atunci când aplici astfel de tarife, trebuie să te gândești la un lucru: pe de o parte, că rupi acest lanț valoric. Asta înseamnă o perioadă de așa-numită criză, în care, spre exemplu, telefoanele sau tot ceea ce înseamnă IT se scumpesc imediat și va fi chiar o penurie.

În al doilea rând, al doilea lucru care trebuie avut în vedere este teoria asta a lui Stephen Miren, care este principalul consilier economic al președintelui Trump, împreună cu celebrul Navaro, și care merg pe ideea devalorizării dolarului.

Adică nu numai taxe vamale, dar și devalorizarea dolarului, care ar forța, pe de o parte, exporturile americane, iar pe de altă parte ar atrage capitalul în America.

Dar apare aici o problemă complicată, și anume că dolarul, fiind cea mai importantă monedă a lumii în prezent, reprezintă cea mai mare parte a rezervelor de valută ale țărilor din lume, și în primul rând ale Chinei.

Deci, devalorizând dolarul, ataci China, care își pierde din valoarea tezaurului pe care îl are și care îl va scoate la vânzare, în dezavantajul dolarului american.

Iar al treilea lucru care trebuie avut în vedere este faptul că această măsură pe care Trump a luat-o nu poate fi aplicată într-o manieră completă, pentru că există așa-numite portițe, prin care se poate exporta fără să fie penalizat capitalul dușman al Americii, care e cel chinez.

Aceasta se face prin delocalizarea, un proces care a început, dar acum este în mare avânt, a capitalului chinez”, a declarat profesorul Mircea Coșea.