Profesorii de gimnaziu și ciclul primar, în anumite situații, nu se coordonează când vine vorba despre temele pentru acasă pe care le dau elevilor. Astfel, cei mici ajung în situația în care se văd copleșiți de sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească, ajungând foarte ușor la extenuare.
Claudia Chiru, profesor în învățământul primar a explicat care riscul la care se expun cei mici, fără ca părinții măcar să își dea seama de consecințe.
„Doamnele învățătoare care dau pagini cred că ar trebui să facă dumnealor prima dată paginile acelea, să vadă cum se simte un copil atunci când lucrează atât de mult.
Un copil la clasa întâi nu poate să stea mai mult de jumătate de oră să facă ceva pentru școală și mai mult de trei-patru rânduri nu-i se pot da. Se poate lucra mai mult în clasă cu copilul respectiv și, în clasă fiind o atmosferă de lucru general, văzându-și colegii acolo, poți să apeși un pic mai mult accelerația și să-i dai să facă mai multe rânduri adunate de-a lungul zilei.
Nu zice nimeni că trebuie să faci rândurile de la 8:05 la 8:10 dimineața. Poți să faci trei rânduri la prima oră, poți să-l mai păcălești un pic să mai faci patru rânduri la a doua și să mai presari încă două la ultima oră. Și ai făcut în total, nu știu, ajungi la zece rânduri.
Dar acasă, nu. Tema trebuie copilul să și-o facă singur. Adică el trebuie să se așeze la masă singur, să nu aibă în jurul lui nimic, să fie liniște, să fie la biroul lui și să știe singur să-și facă tema, să nu aibă nevoie de ajutor.
Și atunci un copil de clasa întâi, în a cărui minte este joaca non-stop, el vrea doar joacă. Nu putem să-l ținem țintuit acolo.
Și atunci trebuie să fie toată familia și tot afterul, să stea cu copilul să facă trei pagini. O tâmpenie. Adică de ce? Pentru ce? Nu ai de ce să faci asta.
Pentru că, chiar dacă îi dai trei pagini, chiar dacă îi dai o pagină, n-o să scoți de la el nimic. Dimpotrivă, se concentrează mai bine când are mai puțin. Și știm și noi, pentru că putem să ne gândim la noi.
La matematică, maximum două-trei exerciții pentru fiecare zi, iar la limba română, trei-patru rânduri.
Este un cerc vicios, pentru că părinții consideră că copiii lor sunt rupți din soare și trebuie să facă nu știu ce, sau le e frică că doamna educatoare se supără” a spus Claudia Chiru.