Şerban Trâmbiţaşu, agent imobiliar, a dezvăluit un truc pentru cumpărătorii de imobile, astfel încât aceştia să cumpere proprietăţi mai ieftine.
„Cumpărătorule, hai să te învăţ un gimmick (n.r. truc). Dacă vezi un anunţ la un agent imobiliar care cere comision, mai caută anunţul, că e duplicat. L-au mai dat şi alte agenţii, unul sigur ia comision mai mic, unul sigur nu ia deloc, şi poţi să dai şi de proprietar. Eu nu cred că e proprietar care să lucreze cu mai mulţi agenţi imobiliari şi să nu aibă şi el anunţul pus”, a declarat Şerban Trâmbiţaşu în Podcast Imobiliar.
Majorări ale preţurilor locuinţelor vor putea fi observate pe parcursul acestui an, în special în principalele centre urbane ale ţării, acolo unde şi cererea se menţine la un nivel ridicat, dar creşterea va fi, însă, una mai temperată, ritmul înregistrat în 2024 nefiind sustenabil pe termen lung, reiese dintr-o analiză de piaţă, realizată de o platformă online de imobiliare.
„Apartamentele s-au scumpit la nivel naţional cu 13% pe parcursul anului trecut. Într-unele dintre marile oraşe din ţară majorările au depăşit, însă, cu mult acest prag. În Braşov, de exemplu, s-a înregistrat un avans la nivelul preţurilor de 20%”, arată cercetarea.
Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, preţurile au continuat să crească şi în 2025. La începutul lunii martie se putea observa deja un avans cu 4% în preţul solicitat de proprietari şi dezvoltatori pentru locuinţele scoase la vânzare faţă de finele lui 2024.
„În marile oraşe, unde cererea rămâne ridicată, vom continua să vedem majorări de preţ, însă într-un ritm mai moderat, întrucât avansul puternic din 2024 nu este sustenabil pe termen lung. De asemenea, contextul incert contribuie la o temperare a entuziasmului cumpărătorilor. Dar, tocmai aceasta este perioada în care ne putem afla în faţa unor oportunităţi de achiziţie”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, citat în comunicat.
Totodată, segmentul închirierilor de locuinţe are potenţialul de a deveni tot mai atractiv.
„Segmentul chiriilor are potenţialul de a deveni tot mai puternic în România, odată cu majorarea preţurilor locuinţelor şi cu interesul în creştere acordat de către dezvoltatori proiectelor de tip buid-to-rent. Această revenire a pieţei închirierilor vine după o perioadă în care randamentele obţinute de proprietari au scăzut. Chiar dacă nu au rămas pe loc, sumele solicitate chiriaşilor au avansat într-un ritm mult mai lent decât preţurile de vânzare ale locuinţelor”, arată analiza.
Chiriile pentru apartamentele cu 2 camere, cele mai căutate proprietăţi în rândul chiriaşilor care au şi cea mai mare pondere în ofertă, au crescut în ultimul an cu 5%-11% în marile oraşe, potrivit celor mai noi date Imobiliare.ro.
Conform sursei citate, investiţiile în apartamente pot pierde teren în faţa unor instrumente financiare.
„Unii dintre micii investitori care se orientau, până nu de mult, spre realizarea achiziţiilor imobiliare cu scopul operării ulterioare a proprietăţilor în regim hotelier descoperă acum opţiuni prin care îşi pot maximiza profitul eliminând resursele de timp şi de bani implicate în mentenanţa şi administrarea acestora”, mai arată analiza.
Astfel, titlurile de stat au devenit, în ultima perioadă, tot mai atractive. Ediţiile Tezaur şi Fidelis din acest an au atras sume record. Cu dobânzi anuale avantajoase, de până la 7,95%, şi cu un proces simplificat de subscriere, acestea au capacitatea de a deveni un competitor serios pentru investiţiile în imobiliare.
„Faptul că o parte dintre investitori se orientează către titluri de stat reduce apetitul investitorilor dar şi specula – contractarea off-plan cu scopul revânzării la un preţ mai mare. Presiunea pe preţuri scade, piaţa rezidenţială poate deveni mai stabilă şi oferă mai mult spaţiu cumpărătorilor finali”, a explicat Daniel Crainic, conform Agerpres.