În contextul în care mulți tineri nu mai găsesc atractivă profesia de cadru didactic, istoricul Lavinia Betea vine cu explicații privind deteriorarea relațiilor dintre școală, familie și elevi, dar și despre schimbările din sistemul de pregătire a cadrelor didactice.

Istoricul Lavinia Betea și Adriana Nica, Marketing & PR Manager la Editura Corint, au participat la cea mai recentă ediție a emisiunii „Anti Mit” de la DC News și DC News TV, moderată de jurnalistul Val Vâlcu.

Pe lângă multe alte subiecte de interes, Lavinia Betea a abordat diferențele semnificative dintre pregătirea cadrelor didactice din trecut și cea de astăzi. Aceasta a punctat că, în trecut, relațiile între școală, familie și cadrele didactice erau mult mai solide.

Pe de altă parte, în prezent, aceste relații s-au deteriorat, ceea ce a dus la o pierdere a autorității și la scăderea motivației pentru tinerii care aleg să urmeze o carieră în acest domeniu. Această schimbare, combinată cu o pregătire pedagogică mai superficială, face ca meseria de profesor să nu mai fie la fel de atrăgătoare ca în trecut. Și, mai spune istoricul, nu salarizarea ar fi principala cauză a acestui declin.

„E cam mult de răspuns… Nu dacă era mai bună sau era mai grea (n.r. școala ceaușistă), ci diferențele dintre a fi, spre exemplu, elev la un liceu pedagogic sau a te pregăti pentru a deveni un om al catedrei. Ce se făcea atunci, cum se făcea atunci, ce selecție era și ce se întâmplă în zilele noastre.

(…) Unde Dumnezeu fac (cadrele didactice) practică de specialitate? Plus că, modulul psihopedagogic, care asigură partea tehnologică, metodologică, este opțional ca frecventare. Studentul vine sau nu vine… Și atunci ne plângem de calitatea profesorilor din zilele noastre. Lăsând la o parte că profesia este departe de a fi atât de atractivă, așa cum era când eram noi în joc.

Profesia nu mai este atractivă – și nu din cauza salarizării. Noi am fost (…) întruna sub medie – invățătorii, profesorii – acum nu sunt sub media salarizării pe economie. Dar nu mai este atractivă profesia pentru că s-au viciat foarte tare relațiile școală-familie-educator-educat”, a declarat Lavinia Betea.

Citește și: Demenţa, o boală din ce în ce mai frecventă. Dr. Cozmin Mihai trage un semnal de alarmă