Există multe rețete sau sfaturi în ceea ce privește alimentația unei femei gravide. Totuși, adevărul este unul deloc complicat, anumume că aportul de calorii se calculează în funcție de perioada sarcinii și nu trebuie să fie unul mult prea mare decât cel normal.

Dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR, a fost prezentă la interviurile DC Medical pentru a da câteva indicații importante în acest sens.

„Nu trebuie să mâncăm pentru doi. Dimpotrivă, trebuie să mâncăm sănătos, trebuie să mâncăm controlat. Trebuie să evităm anumite alimente. În primul rând, vreau să spun că avem un necesar de calorii pe care gravida trebuie să și-l asigure, și aici ne referim la faptul că știm că un adult sănătos pe zi ar trebui să consume nu mai mult de 2000-2200 de calorii. La fel este valabil și pentru gravidă în primul și al doilea trimestru.

Pentru al treilea trimestru, însă, având în vedere că este trimestrul în care ritmul de creștere al fătului este cel mai mare și cel mai rapid, gravida poate urca numărul de calorii până la 2600-2800 de calorii pe zi. Dar aceste calorii trebuie asigurate prin aportul de elemente nutriționale esențiale, și aici mă refer la proteine, vitamine și glucide, dar într-o proporție echilibrată. Încercăm să evităm excesul de glucide, de glucoză și de zahăr. Știm bine că zahărul este considerat… nici nu știu cum să-i spun, îmi vine să-i spun otravă în ziua de azi. Nu e chiar așa de sigur, dar e bine să evităm zahărul.

Ar fi ideal să încercăm să obținem glucoza din fructe, dacă se poate din fructoză, și da, să aducem elemente nutriționale esențiale, proteine. Este important să nu combinăm mai multe de două-trei elemente nutriționale la o masă. Să nu avem mese copioase, ci mai degrabă trei mese regulate pe zi și chiar două gustări, dacă se poate. Gustările să fie hipocalorice, adică să conțină un lactat, eventual un fruct, nu mai mult decât atât și să evităm categoric carbohidrații”, a spus medicul.