Hemofilia este o boală rară care, prin deficitul factorilor de coagulare, pacientul este expus la riscul de hemoragii severe în lipsa tratamentului.

Prof. dr. Margit Șerban, reprezentant al Centrului European de Asistenta Comprehensivă pentru Hemofilie „Cristian Șerban” din Buziaș și Asociația Română de Hemofilie a luar parte la emisiunea Academia de Sănătate, difuzată pe DCNewsTV unde a vorbit despre riscurile cu care se confruntă acești bolnavi din țara noastră din cauza lipsei acestor factori de coagulare.

„Laboratoarele de specialitate nu sunt decât pentru hemostaza simplă. Hemostaza simplă nu mă ajută, pentru că eu trebuie să știu cu certitudine tipul, dar nu numai tipul, ci și severitatea. Care este cantitatea de factor? Trebuie să văd dacă nu cumva există inhibitori, pentru că se schimbă tot tratamentul și atunci totul trebuie să fie personalizat.

Fiind puțini bolnavi în fiecare județ, nu au cum să facă un laborator special pentru acești bolnavi. Așadar, după părerea mea, trebuie să fie nominalizate.

Mai este încă o altă problemă: problema stocurilor vitale. Este o problemă despre care am discutat deseori și nu am rezolvat-o. Nu se înțelege că sunt bolnavi care pot să aibă un accident, să aibă un traumatism cerebral sau alt accident, sau pur și simplu să aibă nevoie de o intervenție chirurgicală în zilele de vineri, sâmbătă, duminică. Sunt zile în care nu ai de unde să dai factori, pentru că factorii sunt planificați pentru bolnavii pe care îi ai în evidență. Or, neavând factorii respectivi, acești bolnavi sunt cu riscul de a muri din lipsă de tratament.

Aceasta se întâmplă, într-adevăr, și se știe deja, atunci, vin la Timișoara, vin la București, acum vin și la Cluj și la Iași. Se duc, în general, acolo unde ne străduim să adunăm de undeva factorii respectivi pentru a-i pune la dispoziție pentru intervenția chirurgicală. Necesarul de factori este mult mai mare”, a declarat Prof. dr. Margit Șerban.