Într-o ediție recentă a emisiunii „Mi-Th Influencer”, Thea Haimovitz a vorbit deschis despre bullying-ul din industriile creative, aducând în prim-plan realitățile dure ale profesiilor din make-up și design.

„Meserii care aduc bullying pe viață”

Thea Haimovitz, una dintre gazdele emisiunii online „Mi-Th Influencer”, a abordat cu sinceritate și luciditate problema bullying-ului în rândul celor care activează în domeniile creative. În cadrul unui dialog spontan cu invitații săi, Haimovitz a remarcat că meseriile precum designul vestimentar și make-up-ul vin la pachet cu o formă de hărțuire constantă – indiferent de performanță, stil sau poziționare în industrie.

„Este o meserie care îți aduce bullying pe viață. Pentru că și dacă ești primul ți-o încasezi, și dacă ești ultima ți-o încasezi, și dacă ești diferită ți-o încasezi, și dacă ești ca turma ți-o încasezi. Sunt niște meserii care țin de partea de creativitate, și cred că pentru atenție și din invidie pentru creativitate, lumea face mai urât decât face pentru bani”, a spus ea.

Critici gratuite și tenuri „piersicuță și pansea”

Haimovitz a oferit și un exemplu personal legat de reacțiile de pe TikTok, unde un clip despre fondul de ten a fost rapid criticat de urmăritori. Deși ironia din spatele comentariilor era evidentă, subtextul arăta o lipsă de educație în ceea ce privește înțelegerea produselor de beauty și a rolului acestora.

„Era vorba despre fond de ten. ‘Nu punem așa ceva pe față’… E formă de bullying. Și cred că persoana are un ten ca de catifea, piersicuță și pansea la un loc, dar aici trebuie încă lucrat la educație. Fondul de ten de mult nu mai este un rău necesar. Necesar a fost mereu, dar acum este foarte necesar.”

Algoritmul nu filtrează, bullying-ul rămâne

Moderatoarea a criticat subtil și politicile platformei TikTok, care încurajează interacțiunea cu orice fel de reacție – fie ea pozitivă sau negativă – într-o încercare de a menține angajamentul utilizatorilor.

„TikTok spune să lași toate reacțiile, inclusiv cele de bullying, pentru că TikTok observă că știi să interacționezi cu societatea și că nu filtrezi. Ține de ei porcăria pe care o zic și ține de tine drumul pe care tu ți-l faci.”

Profesiile creative, între dispreț și dispariție

Thea Haimovitz a relatat și o conversație avută cu o persoană care minimaliza importanța profesiilor de make-up artist și designer, considerând că aplicațiile digitale și produsele de masă ar fi suficiente pentru înlocuirea acestor meserii.

„Mi-a spus cineva: ‘La ce îți mai trebuie make-up? Că poți folosi aplicațiile și farduri găsești pe toate drumurile.’ Și aceeași persoană mi-a spus că ‘Nici să fii designer nu-ți mai trebuie, că te duci și-ți iei haine gata făcute.’”

Această banalizare a muncii creative, spune Haimovitz, duce la un efect mai profund asupra individului: izolarea. Dacă se renunță la interacțiunea umană și la nevoia de exprimare autentică prin artă, ajungem în pericolul de a ne retrage în spatele filtrelor, într-o realitate artificială.

„Mai rămâne să stai doar în casă și să vorbești cu filtre, și viața te duce între patru pereți, că nu mai poți să ieși în lumea asta.”

Un apel la empatie și educație

Intervenția Theei Haimovitz a venit ca un semnal de alarmă într-o societate care judecă ușor și rapid, dar care uită de munca și pasiunea din spatele fiecărui act creativ. Mesajul transmis nu a fost doar o apărare a celor din industrie, ci și un apel la mai multă educație, empatie și înțelegere față de meseriile artistice și față de oamenii care aleg să creeze într-o lume în care „diferit” încă deranjează.

Emisiunea „Mi-Th Influencer” continuă să ofere un spațiu de exprimare sinceră pentru vocile care simt nevoia să schimbe percepții și să aducă un plus de umanitate în mediul online.