În cadrul interviului de astăzi, jurnalistul Bogdan Chirieac l-a întrebat pe fostul ministru Ilan Laufer despre starea economiei românești, solicitându-i părerea cu privire la provocările și perspectivele actuale ale țării în contextul economic.
„Economia românească, în acest moment, se află într-un blocaj. Investitorii străini privesc România cu foarte multă prudență.
După anularea alegerilor din 2024, acest lucru, și din cauza modului în care s-a realizat comunicarea, reflectă, să spunem, o neîncredere a investitorilor, care se gândesc, neînțelegând exact care a fost situația de fapt în România. Că noi înțelegem? Nici noi nu înțelegem exact, așa că ce putem să le explicăm lor? Dar ei înțeleg că niște alegeri au fost anulate și că România, în clasamentul țărilor democratice, a coborât sub linia roșie.
Și atunci, acest lucru reprezintă, cel puțin după alegeri, un mare semn de întrebare. Totodată, economia românească, chiar și fără investiții străine, se mișcă foarte greu în această perioadă. Cu toții resimțim o încetinire serioasă a economiei, din mai multe puncte de vedere.
Acum, cred că principalul motiv este lipsa de predictibilitate. Ce se va întâmpla? Știți că noi, antreprenorii, suntem buni doar pentru a plăti taxe și impozite. În fiecare an, în ultimii trei ani, ni se promite că nu se vor mări taxele și impozitele și că nu se vor elimina facilități din sectoare importante, precum construcțiile, IT-ul, HoReCa și turismul.
Și, de fiecare dată, Guvernul, după ce ne face anumite promisiuni, vine și ne spune că nu avem bani. Deficitul este unul uriaș. Apropo de starea economiei, dacă nu greșesc, avem deja un deficit de 30 de miliarde de lei în primele două luni ale anului.
Așa este. Pe luna februarie, s-a înregistrat cel mai mare deficit din istorie: 11 miliarde de lei în ianuarie și 19 miliarde de lei în februarie.
Dacă urmăm o aritmetică simplă, nu trebuie să fii expert ca să înțelegi că, dacă România continuă cu acest ritm al cheltuielilor aberante și total iresponsabile, la sfârșitul anului vom avea un deficit de 10%, ceea ce nu este sustenabil. Trebuie să înțelegem foarte clar: clasa politică încearcă să ne convingă că ne aflăm într-un deficit normal, având în vedere investițiile din România.
Eu vă spun că nu este normal. Nu este normal și nu este sustenabil. În acest moment, ne împrumutăm și nu mai avem de unde să plătim aceste împrumuturi.
Asta este realitatea. Economia nu crește într-un ritm de 7% pe an, ca să spunem: „Dom’le, n-am niciun fel de problemă. Economia duduie, bubuie!”.
Acum, facem un deficit pe care ar trebui să-l acoperim dintr-o mare creștere economică, dar previziunile de creștere sunt destul de modeste. S-ar putea să nu avem creștere economică în acest an, mai ales că asistăm la o reașezare a economiei globale.
Evident, impactul asupra României va fi mai mic, dar, într-un mod indirect, țara noastră este foarte interconectată la piața Uniunii Europene. Știu că 80% din schimburile comerciale se desfășoară în interiorul Uniunii Europene.
Piața auto va fi, probabil, una dintre cele mai afectate de noile măsuri anunțate chiar ieri de președintele american Donald Trump. Ele vor avea un impact nu doar direct asupra țărilor, fiindcă, după cum știți, un subansamblu auto poate să intre și să iasă dintr-o țară în vreo 3-4 ore înainte să ajungă pe linia de asamblare finală. Și dacă acesta, făcând 3-4 drumuri, ajunge la o taxare, cum este în Statele Unite acum, de 75% în loc de 25%, acest lucru se întâmplă pentru că taxarea se realizează de fiecare dată când acel produs subansamblu sau component trece granița.”, a explicat Ilan Laufer.