Proiectul 2Day Ambassador 2025 (The 16th International Laude-Reut Conference on Diplomacy and Global Affairs), organizat de Ministerul Educației, Ministerul Afacerilor Externe și Institutul Diplomatic Român, a avut loc în perioada 1-3 aprilie 2025. 

Joi, 3 aprilie, în ultima zi a proiectului, elevi din mai multe licee s-au bucurat de o experienţă inedită. Au putut vedea demonstraţii de judo, scrimă şi handbal, dar şi exerciţii făcute pe simulatoare de tinerii canotori români, legitimaţi la CS Dinamo. Totul în cadrul unei conferinţe care a explicat tema sportului ca instrument de armonizare a relațiilor diplomatice.

Printre vorbitori s-au aflat Excelenţa Sa Dr. Lior Ben Dor, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al statului Israel în România, Yael Arad, preşedintele Comitetului Olimpic din Israel, dar şi personalităţi marcante ale sportului românesc, cum ar fi Mihai Covaliu, preşedintele COSR, Ana Maria Brânză, campioană olimpică la scrimă, Andreea Răducan, campioană olimpică la gimnastică, Alina Dumitru, campioană olimpică la judo şi Narcisa Lecuşanu, vicecampioană mondială la handbal. 

„Sunt foarte onorat să mă aflu aici, la un eveniment minunat. Sunt foarte mândru să văd delegaţia israeliană care a venit aici, o delegaţie formată din tineri israelieni. Sunt mândru de ei datorită maturităţii, responsabilităţii şi puterii de care au dat dovadă în contextul dur în care se află ţara noastră, în aceste vremuri de război. În Israel nu putem evita să vorbim despre 59 de ostatici care se află încă în Gaza. Nu ne vom odihni până nu îi aducem acasă. Voi, tinerii israelieni, reprezentaţi puterea noastră, reprezentaţi valorile sionismului, solidaritate şi rezilienţă. Sunteţi prezentul Israelului şi viitorul Israelului. 

Mă bucur să văd aici şi studenţi români. Ştiu că sistemul educaţional din România este foarte important pentru prezentul şi viitorul naţiunii voastre. Educaţia e un act patriotic, ne permite să trăim într-o societate puternică. E foarte important să avem soldaţi care să meargă pe câmpul de luptă şi să ne protejeze ţara, dar e foarte important şi să avem un sistem de educaţie foarte bun. Asta faceţi voi, studenţii. Învăţaţi pentru că vă respectaţi moştenirea naţională. Şi vă întăriţi naţiunea prin asta. 

Laude-Reut este un exemplu al excelenţei în educaţie. Este o şcoală excelentă, o instituţie educaţională excelentă şi ştiu calitatea studenţilor de aici. 

În al treilea rând, mă bucur să văd această adunare a tinerilor israelieni cu tineri români. Ăsta e viitorul relaţiilor noastre. Întărim parteneriatul bilateral şi prietenia dintre ţările noastre. Iar activităţile sportive sunt şi ele foarte importante. Cu Yael Arad am servit împreună în armata israeliană. Ne-am mai întâlnit apoi la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. 

Sportul este parte din rezilienţa naţională. Este foarte important. Este o punte diplomatică între naţiuni”, a declarat Excelenţa Sa. 

Nadia Comăneci, mesaj pentru tineri 

Prima gimnastă care a luat nota 10 la Jocurile Olimpice, Nadia Comăneci, a avut şi ea un mesaj pentru tinerii participanţi. Mesajul a fost înregistrat în Oklahoma, SUA, cu flacăra olimpică lângă fosta mare sportivă. 

„Mă bucur să mă aflu în faţa voastră, chiar şi virtual. Mă adresez în mod special vouă, dragi elevi. Este un moment foarte special cel în care trăim. Sportul a fost întotdeauna o disciplină care m-a învăţat să îmi depăşesc limitele fizice, dar mai ales să îmi formez un caracter puternic. Fiecare antrenament, fiecare competiţie, m-a învăţat că succesul nu vine doar din talent, ci şi din muncă, seriozitate şi dorinţa constantă de a învăţa şi de a evolua. Sportul este un limbaj universal care uneşte naţiuni, indiferent de cultură, religie sau limbă. Într-o lume din ce în ce mai complicată, competiţiile internaţionale ne dau ocazia de a depăşi bariere şi de a construi legături puternice între oameni. Este o formă de diplomaţie non-verbală care ne învaţă despre colaborare, respect şi înţelegere reciprocă. Mai mult ca niciodată, diplomaţia sportivă joacă un rol crucial în promovarea păcii şi unităţii la nivel global. Diplomaţia sportivă nu doar că aduce ţările împreună, dar ne inspiră să fim mai buni şi să atingem excelenţa, indiferent de domeniul în care activăm”, a declarat Nadia Comăneci. 

Cei care au participat la eveniment s-au putut bucura de o demonstraţie de scrimă, susţinută de Ana Maria Brânză, campioană olimpică, şi Emma Şonţ, campioană europeană la scrimă. Iată în clipul video de mai jos cine a câştigat! 

De asemenea, Alina Dumitru, campioană olimpică la Judo, şi-a adus elevii pentru a arăta câteva dintre exerciţiile pe care aceştia le fac zilnic la sală. 

Întregul demers a reprezentat o pledoarie pentru toleranță, respect și democrație, într-o încercare de a conștientiza adolescenții de azi, viitori cetățeni, asupra pericolului totalitar.