Conferențiarul Narciz Bălășoiu din cadrul Academiei de Studii Economice a luat parte la cea mai recentă ediție a emisiunii Anti-Mit, transmisă pe DCNewsTV, unde a vorbit despre faptul că puterile occidentale au fost prinse pe picior greșit de agresiunea rusească asupra Ucrainei, care acum pare să amenințe NATO.

Totul constă în gândirea economică care, aparent, nu a fost de partea europenilor și americanilor sau cel puțin Rusia a reușit să se eschiveze, chiar dacă asta a însemnat costuri enorme. Este vorba despre așa-numita teorie a interdependențelor.

„De câțiva ani, eu am participat la numeroase conferințe și centrele de cercetare din care fac parte și erau așa o mantră care circulă și circula foarte intens că domnule războiul ăsta de tip cinetic convențional în care stăm în tranșe și ne împușcăm, asta e o chestie acuma e războiul cibernetic, lucrurile se poartă doar prin sancțiuni economice, război informațional, deci ăsta este războiul viitorului, putem să uităm de războiul convențional cu tranșe.

Asta a fost una dintre tezele mari și anume teza interdependențelor se numește, prin care Occidentul și în cazul Europei, Germania cu precădere au crezut că un război convențional cu Federația Rusă nu mai este posibil.

De ce? Această teză, această teorie a interdependențelor a fost gândită așa: nemții au zis că rușii într-adevăr au un tip de reviriment din acesta neoimperial, vor un loc la masa marilor puteri, și Putin a spus de altfel că inclusiv destrămarea URSS este cea mai mare dramă geopolitică a Rusiei, deci e clar că acest tip de ambiție încă există, dar până la urmă interesele de ordin economic primează.

Atunci hai să angajăm economic Federația Rusă pentru ca interesele sale economice să fie covârșitor mai mare a rămâne în cooperare cu Europa decât să dea drumul la frâele și încă o dată melancoliile neoimperiale de a obține pe cale militară, eu știu, cine știe ce avantaj și dacă face calcul și trage linie să constate că dacă ne dă jumate din gaz care constituia 40% din bugetul lor, dacă facem afaceri pe toate liniile, știți foarte bine era o feerie de iahturi la Monaco și toate achizițiile strategice de la cluburi de fotbal până la hoteluri și porturi prin Europa.

Iată această cointeresare, acest tip de interdependență a fost considerat cheia prin care ținem Rusia jos și atunci s-a făcut această greșeală pe care noi cei din estul Europei care avem, haideți cum să spun, pasivul ăsta istoric cu Rusia, avem această anxietate pe care mulți o considerau că e un reflex de al nostru, o reminiscență istorică pe care o avem nefiind capabili să vedem obiectiv realitatea pentru că noi avem istoricul cu ei care este dureros și atunci suntem subiectivi în analiza noastră.

Ei iată că astăzi poate constata și SUA și Occidentul în bloc că statele de aici au înțeles mai bine cum funcționează mentalitatea rusă și de fapt interesul de ordin strategic al Federației Ruse de a ține NATO la distanță, de a-și conserva Ucraina pe care o consideră ca făcând parte din spațiul ei canonic. Asta a cântărit mai greu în modul în care ei și-au făcut calculele de a strica relația cu occidentul sau a-și conserva perspectiva de termen lung la ceea ce ei numesc masa marilor puteri”.