George-Mădălin Borș, membru al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților a fost prezent la Ediția a XIII-a Energy Forum 2025: Anul provocărilor în Energie, organizată de DC Media Group.
Acesta a explicat pe larg care este situația în țara noastră în ceea ce privește congestia sistemului de energie. El a subliniat faptul că deși prosumatorii aduc multe avantaje, cum ar fi cele privind protecția mediului, noua tehnologie vine la pachet cu unele dezavantaje, pierderea unor investiții în facilitățile de producție de energie din cauza supraîncărcării sistemului oricum deficitar de transport de energie.
„În ultimii 15-20 de ani întregul sistem energetic românesc s-a schimbat. Dacă atunci când au fost puse în operă marile centrale energetice adunau în jurul lor consumatori mari, industria mare, astăzi acele centre de producție s-au închis în mare majoritate.
În ultimii 20 de ani, România a scos din producție în jur la 7.000 de MW. Aceasta este cifra și aici suntem astăzi.
De-a lungul vremii producția de energie s-a mutat pe orizontală și pe întreg teritoriul țării. Au apărut parcurile fotovoltaice, au apărut centralele eoliene și mai nou apar prosumatori care astăzi sunt undeva la 200.000 de prosumatori, însumează o capacitate totală de 2.300 de MW. 2300 de MW înseamnă trei reactoare de la Cernavodă. Aceasta este capacitatea.
Din păcate, odată cu închiderea acestor centrale electrice, grupuri energetice mari, rețelele de transport și distribuție nu au ținut pasul cu dezvoltarea energetică a țării.
Din păcate și aici o spun cu tristețe, județul Teleorman este județul pe care eu îl reprezint în parlament. Anul trecut a ratat investiții de 25 de milioane de euro. Pentru un județ ca Teleorman asta înseamnă ceva. De ce? Pentru că au expirat ATR-uri (Aviz Tehnic de Racordare) emise care însumau 100 de MW de energie fotovoltaică.
Din păcate anul acesta, în vreo lună-două, mai pierdem încă vreo 12 milioane de euro. La fel, expiră proiecte de în jur la vreo 60-70 de MW. De ce se întâmplă toate acestea? Exact ce v-am spus mai devreme. Din păcate rețelele de distribuție n-au putut să țină pasul.
Și fac o paranteză aici. La comisie am inițiat două acțiuni. Unu: am cerut o analiză de la Transelectrica a congestiilor la în rețelele de distribuție. Și doi: am cerut să aflăm și noi, eu personal să văd care au fost, care sunt țintele pe care ANRE le-a fixat pentru perioada de reglementare.
Am să mă întorc acum la povestea cu MW pierduți din Teleorman. Toți acești MW s-au pierdut datorită unei linii de evacuare. Din păcate nici până în clipa de astăzi nu întrevăd ca în orizontul de timp imediat ulterior să se întâmple ceva bun în acest sens”, a spus deputatul.