Cum va fi războiul viitorului. Profesorul Narciz Bălășoiu a dezvăluit pariul periculos al Europei cu Rusia și cât de mult s-a înșelat Germania. Marele pierzător al pariului.
Războiul modern nu se mai poartă cu arme și tranșee, ci cu viruși informatici, manipulare și sancțiuni economice.
„Ăsta este războiul viitorului!”
Profesorul Narciz Bălășoiu a explicat, în emisiunea Anti-Mit de la DC News, că lumea a intrat într-o nouă eră a confruntărilor geopolitice, în care armele tradiționale sunt înlocuite de instrumente digitale și strategii de influențare.
Potrivit acestuia, războiul convențional a deveit o relicvă, iar viitorul aparține războiului cibernetic și informațional.
„Acum războiul nu mai este cinetic, convențional, în care stăm în tranșee și ne împușcăm. Acum avem războiul cibernetic.
Lucrurile se poartă doar prin sancțiuni economice, război informațional.
Ăsta este războiul viitorului! Putem să uităm de războiul convențional cu tranșee”, a declarat conferențiarul universitar Narciz Bălășoiu, în emisiunea Anti-Mit de la DC News.
Pariul periculos al Europei cu Rusia. Cum a ajuns Germania să creadă că un război nu mai e posibil. Marele pierzător al pariului geopolitic
Mai mult, Narciz Bălășoiu a spus cum Occidentul, în special Germania, a mizat pe o teorie a interdependenței economice pentru a preveni un conflict cu Federația Rusă.
Ideea era că, prin legături comerciale strânse, Rusia ar fi fost mai interesată să mențină cooperarea cu Europa decât să urmeze ambițiile sale neo-imperiale.
Însă această strategie s-a dovedit a fi un eșec, pentru că a ignorat realitățile istorice și strategice ale regiunii, pe care țările est-europene le-au înțeles mai bine.
Rusia nu a renunțat la ambițiile sale de mare putere și consideră Ucraina parte esențială din sfera sa de influență.
În acest context, Europa s-a dovedit a fi principalul pierzător al acestui pariu geopolitic.
„A fost teza interdependențelor, prin care Occidentul și în cazul Europei, Germania cu precădere, au crezut că un război convențional cu Federația Rusă nu mai este posibil.
De ce? Această teză, această teorie a interdependențelor spune așa și cum a fost gândită de nemți: rușii, într-adevăr, au un tip de reviriment din acesta neo-imperial, vor un loc la masa marilor puteri – și Putin a spus că inclusiv destrămarea URSS este cea mai mare dramă geopolitică a Rusiei – deci e clar că acest tip de ambiție încă există.
Până la urmă interesele de ordin economic primează. Și atunci hai să angajăm economic Federația Rusă, pentru ca interesele sale economice să fie covârșitor mai mare a rămâne în cooperare cu Europa, decât să dea drumul la frâiele și încă o dată melancoliile neoimperiale de a obține pe cale militară cine știe ce avantaj.
Și dacă face calcul și trage linie să constate că dacă ne de jumate din gaz, care constituia 40% din bugetul lor, dacă facem afaceri pe toate liniile, de la cluburi de fotbal până la hoteluri și porturi prin Europa, această cointeresare, aceast tip de interdepență, a fost considerată cheia prin care ținem Rusia jos.
Și atunci s-a făcut această greșeală pe care noi, cei din estul Europei care avem, istoricul ăsta cu Rusia, avem această anxietate pe care mulți o considerau că e un reflex de-al nostru, o reminiscență istorică pe care o avem, nefiind capabili să vedem obiectiv realitatea, pentru că noi avem istoricul cu ei, care este dureroasă și atunci suntem subiectivi în analiza noastră.
Iată că astăzi – poate constata și SUA, și Occidentul un bloc – că statele de aici au înțeles mai bine cum funcționează mentalitatea rusă și, de fapt, interesul de ordin strategic al Federației Ruse de a ține NATO la distanță, de a-și conserva Ucraina, pe care o consideră că a făcând parte din spațiu ei canonic, zic ei, curtea din spate, pe care nu o pot sub nicio formă ceda.
Pentru că a ceda din punctul lor de vedere Ucraina, înseamnă a închide orice subiect despre Federația Rusă ca mare putere.
A fost un pariu pe care Europa, din punctul ăsta de vedere l-a pierdut și este principalul perdant în acest schimb de focuri între SUA și Federația Rusă”, ne-a mai spus conferențiarul universitar Narciz Bălășoiu, în emisiunea Anti-Mit de la DC News.