Marius Lulea, prim-vicepreşedinte AUR, a spus cum vede jocul făcut de Donald Trump în interiorul NATO, dar şi la nivel global. Conform acestuia, NATO nu se va desfiinţa, iar SUA caută să îşi întărească poziţia în interiorul alianţei, dar şi să stimuleze restul statelor membre să investească mai mult.
„În momentul de faţă, este o bătălie la nivel global, pe care putem să o întruchipăm astăzi prin patriotismul lui Trump şi globalismul manifestat de unele state europene. Sigur, nu este plăcut să ai în interiorul blocului occidental o astfel de luptă, dar cât timp ea se menţine în limite democratice ar putea face bine. Decât să acceptăm fără condiţii un curent sau celălalt curent. Dezbaterea face bine, cât timp parteneriatul se consolidează. Noi, spre exemplu, considerăm că NATO va rămâne unit, dincolo de discursurile publice.
NATO este un proiect al SUA, Donald Trump este un foarte bun antreprenor şi ştie cum să se joace cu frazele, ştie cum să îi pună pe toţi la masă şi să îi pună la muncă, pentru că Europa cam leneveşte. Din toate punctele de vedere, inclusiv în interiorul NATO, pentru că nu şi-a asumat unele lucruri, inclusiv financiare. Americanii îşi doresc o paritate, pe ideea că dacă avem un PIB asemănător, de ce să nu avem şi cheltuieli asemănătoare. Nu este normal ca doar contribuabilul american să investească să ţină deoparte eventualii duşmani. Şi acţiunile preventive blochează conflicte. Rusia, de exemplu, dacă ar şti că noi suntem slabi, că NATO este slab, că americanii sunt slabi şi nu dispun de tehnică militară suficientă, ar fi conflicte peste tot în lume. Deci noi, de fapt, ţinem pacea prin faptul că ne menţinem puternici. Şi atunci americanii, în mod corect, vor paritate. Ne spun că trăim în lux, stăm foarte bine, dar ei duc greul. Deşi PIB-ul UE cu cel al SUA este echivalent. Dar nu cred că se pune problema slăbirii unităţii din NATO. Să nu uităm că statele formează această enitate, nu diverse personaje care pot fi o zi sau două la conducere”, a declarat Marius Lulea la Ce Se Întâmplă.
Ce vrea Donald Trump când cere 5% din PIB în apărare
„Vrea să obţină 3% din PIB pentru apărare. E o negociere. Eu am spus, el e un foarte bun antreprenor. România îşi permite să investească, e o ţară de graniţă. Toată Uniunea Europeană trebuie să înţeleagă că România e ţară de graniţă, unde provocările sunt mult mai mari, deci e nevoie de o concentrare mai mare de resurse militare şi de apărare în vederea apărării pe graniţe. Nu trebuie să fie un efort doar al statului român. Dar trebuie să ne asigurăm că aceşti bani pe care îi alocăm se duc spre economia noastră naţională. Dacă facem un efort pentru întărirea armatei române, trebuie să o facem prin întărirea industriei naţionale de apărare. Putem găsi parteneriate. Dacă un partener produce un avion, să producem şi noi o aripă pentru acel avion”, a mai declarat Marius Lulea.