În ceea ce privește energia nucleară, această resursă este ofertantă având în vedere poluarea redusă și rentabilitatea. Totuși, multe state privesc cu reticență această energie având în vedere riscurile care apar odată cu construirea acestor facilități.

Scriitorul Bogdan Hrib a comentat în cadrul emisiunii Anti-Mit care este scenariul în Europa unde două dintre marile puteri europene, Franța și Germania privesc cu totul diferit acest lucru.

„Cred că într-adevăr asta se numește memorie colectivă și memoria asta colectivă vă ține minte.

Cred că a fost mai ușor, cu ghilimele, pentru guvernul federal german, să renunțe, să scape de o chestie care poate este ca o cratița cu apă fierbinte. În România au început în vremurile celelalte, la Cernavodă, dar tot timpul ne-am tot gândit: Aoleu, ce o să se întâmple? Ce o să pățească?” Exact drobul de sare.

Din fericire sau din nefericire, eu cred că Franța a luat măsura asta ușor. Sper să nu fac o eroare să spun „ușor” cu ghilimele. A fost o decizie strategică în momentul în care s-a hotărât să se investească mult. Și eu cred că Europa, și la noi, lucrurile nu au avansat cât de repede ar fi trebuit să avanseze, dacă ne gândim la Cernavodă, construcția și punerea în funcțiune.

Adică aceste voci care din public, de undeva, tot aruncă păreri, pot fi, evident, ghidate. Pot fi și un mental colectiv. Cred că s-ar putea să fie și o problemă de structură administrativă. Germania este un stat federal, Franța este un stat național. S-ar putea ca deciziile strategice să se ia mai ușor în Franța decât în Germania.