În cadrul unui interviu difuzat vineri pe DCNewsTV, economistul Andrei Caramitru a explicat care este situația financiară din Rusia astăzi și cum poate schimba acest aspect jocul la nivel internațional.
Dacă ucrainenii mai pot rezista, au posibilitatea să destabilizeze Moscova, spune acesta.
„Mai mult de 20% din sistemul bancar rusesc este reprezentat de credite date către toți cei care fac tancuri și camioane care explodează. Banii nu au cum să se întoarcă, nu produci nimic. 20% dintre credite sunt neperformante. Este mai mult decât avea Boncorex când a dat faliment. Ca să simplific, sistemul bancar rusesc astăzi stă mai prost per ansamblu decât stătea Bancorex când a picat. Ei nu mai au capacitatea să mai continue, financiar vorbind. Poate să imprime bani fără acoperire și să genereze o inflație de dezastru. Ei trebuie să oprească războiul.
Eu cred că Ucraina știe asta, pentru că sunt oameni inteligenți acolo și spun: Dacă mai continui 7-8 luni, îi termin. Cred că este o frică a vestului și a Americii pe care eu o văd ca fiind excesivă să nu cadă Rusia”, a spus invitatul lui Bogdan Chirieac.
Andrei Caramitru a dat un exemplu care a luat loc în anii 90 între marile puteri ale lumii. Atunci când s-a prăbușit Uniunea Sovietică existau multe discuții care s-ar fi putut termina prost la nivel global.
„Dacă ne întoarcem în istorie, țineți minte fix înainte să cadă URSS, era atunci Elțîn, șeful Rusiei, era Kucima șeful Ucrainei și mai era cineva în Belarus. Ăștia s-au pus împreună și au zis că noi ne separăm, așa pică Gorbaciov și așa dispare URSS. Președintele Americii de atunci, Bush senior, s-a dus să încerce să rezolve cu bombele atomice. A spus că dacă vă spargeți în bucăți o să aveți toți arme atomice, și o să vă luptați între voi. S-ar putea, speculativ vorbesc, de fapt riscul să fie mai degrabă o direcție foarte proastă pentru Rusia, și ca să nu fie acolo o nenorocire încearcă să vrea să stabilizeze iar ucrainenii să nu îi lase. Este foarte greu de știut ce este în spate și care este dinamica”, a declarat Andrei Caramitru.