Multe persoane intervin pentru a salva animale sălbatice fără să realizeze că, uneori, le pot face mai mult rău decât bine.

Tudor Tim-Ionescu a abordat situațiile în care oamenii găsesc animale sălbatice care par a avea nevoie de ajutor, în dialog cu Ruxandra Marinescu, membru al fundației „Visul Luanei”, în cadrul celei mai recente ediții a emisiunii DC Anima de la DC News și DC News TV.

Ruxandra Marinescu se ocupă cu preluarea apelurilor telefonice de la persoanele care solicită sprijinul organizației. Aceasta a explicat că, adesea, emoțiile primează în fața rațiunii, ceea ce poate duce la acțiuni bine intenționate, dar care, în final, pot afecta negativ animalul pe care oamenii încearcă să-l salveze.

„Dacă vrei cu adevărat să-i faci bine și-l respecți și te numești iubitor de animale, trebuie să te informezi, în primul rând. Să dai atenție. Să nu lași emoțiile să primeze. Oamenii, de multe ori, iar puii de animale sălbatice din alte motive, nu neapărat de a ajuta. Chiar dacă ei au impresia că ajută.

Atunci când luăm puii fără să fie nevoie să fie luați, practic îi răpim. E o suferință și pentru părinții lor care îi pierd, și depun foarte mult efort în acel sezon pentru puii lor, dar și pentru puii în șine. Le îngreunăm foarte multe reintroducerea în libertate, în natură”, a explicat Ruxandra Marinescu.

Citește și: Ce trebuie să faci când găsești un animal sălbatic în suferință. Sfaturile Ruxandrei Marinescu, de la Fundația Visul Luanei

Soluționarea problemelor animalelor sălbatice, îngreunată de diverse impedimente

Ruxandra Marinescu a vorbit despre diversitatea interacțiunilor cu oamenii, subliniind că, de multe ori, acestea pot fi mai dificile decât cele cu animalele.

Ea a menționat diferite tipologii de persoane, de la cele care au încredere și colaborează ușor cu aceasta și implicit cu ceilalți colegi din fundație, până la cele care acționează impulsiv din emoție sau cele care manifestă neîncredere, făcând comunicarea mai dificilă.

„Interacțiunea cu oamenii e foarte diversă. Uneori e mai dificilă decât cea cu animalele… Lăsând la o parte oamenii cu care ne înțelegem foarte bine și care au încredere, probabil un sfert din total, sunt diverse tipuri de oameni care au sindromul salvatorului, alții care acționează foarte mult pe bază de emoție și chiar dacă sunt bine intenționați, sunt predispuși la a face rău.

Mai sunt și acei oameni care nu au încredere – în oameni, în general. Probabil aceștia sună pentru că suntem singurii de prin zona de S a României care se ocupă cu reabilitarea animalelor sălbatice până la eliberare. E foarte interesantă interacțiunea cu oamenii…”, a mai spus Ruxandra Marinescu.