În cadrul celei mai recente ediții a emisiunii DrPsy de la DC News și DC News TV, psihoterapeutul Ramona A. Dumitru și invitatul său permanent, psihologul clinician Radu Leca, au dialogat cu psihologul clinician Cristina Vasilescu despre psihodermatologie.
Cristina Vasilescu a subliniat modul în care mintea și corpul interacționează, adesea în mod benefic, dar uneori provocând probleme, ceea ce necesită o abordare detaliată a debutului și progresului bolilor dermatologice, precum și a opțiunilor de tratament.
„Cursul de psihodermatologie este dedicat atât celor care au aceste boli dermatologice – și aici vorbim despre pacient, în cabinetul medical și de client în cabinetele noastre de psihologie sau de psihoterapie. Și deschide o invitație pentru echipa pluridisciplinară care este menită să facă cumva o intervenție completă și amplă în tot ceea ce privește aspectele modului în care mintea și corpul au găsit să interacționeze.
Uneori interacționează benefic, iar alteori sunt anumite probleme în această interacțiune. Și trebuie să vedem sub ce aspect, în ce relație sunt, debutul și progresul acestor boli dermatologice, al menținerilor, dar și al posibilităților de tratament. Să încercăm să acoperim o gamă cât mai largă – atât de specialiști, cât și în ceea ce privește clientul care ne trece pragul.”, a spus Cristina Vasilescu.
„Când vorbim despre psihodermatologie, noi intrăm pe o zonă de interes care evident că surescită! Avem trei elemente importante: posesorii de diagnostic tad cu dermatite seboreice și cele extinse, posesorii de anxietate cu zone largi de Psoriasis, dar și posesorii de episoade de depresie moderată cu elemente de Zona Zoster. Și aici intrăm pe noțiunea de psihodermatologie.”, a spus psihologul clinician Radu Leca.
Cum contribuie tulburările psihice la problemele dermatologice
„Este o strânsă legătură între piele și minte. Dar această legătură este bidirecțională. Nu ne gândim că doar mintea influențează pielea, ci ne gândim și la aspectul în care pielea condiționează starea noastră de bine.
Și avem un sens al legăturii dintre minte și piele care explorează, practic, tulburările mintale primare cu afectarea pielii, care includ tulburări cu o etiologie psihosocială și psihiatrică. Avem aici simptome cutanate secundare sau leziuni cutanate secundare.
Pot exista în același timp cu anumite tulburări psihice, precum anxietatea sau tulburările psihotice, fie tulburările obsesiv-compulsive. Și pot contribui și acestea la menținerea sau agravarea simptomelor dermatologice.”, a mai punctat Cristina Vasilescu.