Peste 50 de persoane au murit în ultimele săptămâni din cauza unei boli necunoscute, investigate în nord-vestul Republicii Democrate Congo, a anunțat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS), citată de Reuters.

Până la 16 februarie, au fost raportate 431 de cazuri și 53 de decese în două focare din sate izolate, situate în provincia Equateur, a precizat OMS într-un buletin informativ.

„Focarele, care au înregistrat o creștere rapidă a cazurilor în doar câteva zile, reprezintă o amenințare semnificativă pentru sănătatea publică. Cauza exactă rămâne necunoscută”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, într-un briefing.

Satele afectate au capacitate limitată de supraveghere și infrastructură medicală precară, a subliniat acesta.

Primul focar, consecințe îngrijorătoare: Deces în decurs de 48 de ore

Cel mai mare focar, raportat pe 13 februarie în satul Bomate, zona de sănătate Basankusu, a provocat 45 de decese din 419 cazuri. Aproape jumătate dintre victime au murit în decurs de 48 de ore de la apariția simptomelor, care includ febră, dureri, vărsături și diaree.

Testele efectuate pe probe prelevate de la 13 pacienți au fost negative pentru Ebola și Marburg. OMS a precizat că echipele locale investighează alte cauze posibile, precum malaria, intoxicații alimentare, febra tifoidă, meningita sau alte tipuri de febră hemoragică virală.

Al doilea focar: Opt decese din 12 persoane bolnave

Un alt focar, soldat cu opt decese din 12 cazuri, a fost raportat pe 21 ianuarie în satul Boloko, zona de sănătate Bolomba.

Acesta a fost legat de trei decese anterioare din sat, în rândul unor copii cu vârsta sub cinci ani, la începutul lunii ianuarie. Simptomele includ febră și oboseală, urmate de sângerări nazale și vărsături cu sânge.

Conform rapoartelor, copiii ar fi consumat un liliac mort înainte de a se îmbolnăvi. Celelalte cazuri au fost identificate în același sat și în satul învecinat Dondo, toate având simptome similare. La sfârșitul lunii ianuarie, probele prelevate de la pacienți au fost testate negativ pentru Ebola și Marburg.

Cauza decesului rămâne necunoscută

OMS a precizat că nu au fost stabilite legături între cele două focare.

„Analizăm dacă este vorba despre o altă infecție sau despre un agent toxic. Trebuie să vedem ce măsuri pot fi luate și în ce măsură OMS poate oferi sprijin”, a declarat Jasarevic, menționând focare similare din trecut.

Un focar de cauză necunoscută raportat în Congo în decembrie a fost identificat ulterior ca fiind malarie.