Dr. veterinar Oana Vasiliu a luat parte la emisiunea DC Anima de pe DCNewsTV unde a vorbit despre ce presupune să crești un șarpe. Ea este de părere că cei care își doresc cu adevărat acest lucru trebuie să știe foarte bine cum trăiesc aceste animale în mediul lor natural.

„În primul rând, să citească foarte mult despre ce face specia respectivă în natură, acolo de unde provine. Ei nu sunt domesticiți propriu-zis și asta înseamnă că nu s-au adaptat la clima noastră, la condițiile noastre din casă. Specia aceasta ar putea fi adoptată pentru că sunt foarte docili, și e ușor să le întâlnești cumva condițiile de viață ca să fie fericiți.

În schimb, sunt alte specii pentru care e foarte greu să poți să ai spațiul necesar, să ai hrana potrivită, care să semene cu ce au avut ei în natură. Și atunci, de multe ori, nu este foarte etic să-i ținem în captivitate. E greu de zis, fiindcă trebuie să vorbim de o persoană foarte pasionată, cu experiență, dacă este educată în domeniul ăsta, doar ea poate să-i ofere condiții bune. Însă, de cele mai multe ori, animalele suferă în captivitate”, explică medicul veterinar.

Există o piață neagră a acestor animale exotice iar invitata emisiunii a vorbit despre efectele negative ale acesteia asupra acestor animale prețioase.

„Nu știu dacă noi cunoaștem cu adevărat care sunt toate efectele, fiindcă e foarte greu de evaluat. Probabil că sunt foarte multe cazuri care nu sunt descoperite, de oameni care țin animale în condiții foarte rele. În mod normal, orice animal, că e câine, pisică sau animal exotic, ar trebui declarat undeva. Cineva trebuie să verifice dacă sunt întrunite condițiile necesare. Nu se face treaba asta, din păcate și atunci nu putem ști.

Am avut șerpi abandonați, șerpi exotici găsiți pe stradă. Mă refer acum la șerpi găsiți în fața blocului cu terrariu abandonați. Mulți dintre membrii echipei au acasă diverse reptile, inclusiv șerpi salvați, adoptați. Am și dat spre adopție, de altfel, astfel de animale.

Un șarpe trăiește în jur de 10 ani. Sunt diverse specii care trăiesc mai mult. Trebuie să avem grijă cu ce putem să-l hrănim. Există mitul ăla că șerpii ar mânca pui de pisică, nu există așa ceva”, a mai spus Vasiliu.